Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 26.11.2010.
03:21
blic.rs A

Srbija traži izručenje naciste Egnera

Srbija će danas uputiti zahtev SAD za izručenje pripadnika SS-a i Gestapoa Petera Egnera (88), osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata, saznaje “Blic”.

Peter Egner bi uskoro mogao da ostane bez američkog državljanstva
 

Kako piše taj list, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je u četvrtak da će Srbija uskoro zaključiti sporazum sa SAD o međusobnoj ekstradiciji svojih državljana.

- Ministarstvo pravde Srbije preko Ministarstva spoljnih poslova uputiće zahtev američkoj strani za izručenje Egnera - rekao je izvor “Blica”.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu doneo je 1. aprila 2010. rešenje o određivanju pritvora Egneru, a dan kasnije sud je naredio raspisivanje Interpolove poternice.

Inače, još u martu ove godine Skupština Jevrejske opštine Beograd uputila je Deklaraciju u osam tačaka zvaničnicima u Srbiji u kojima od njih traži da hitno od SAD zatraže izručenje njihovog državljanina Petera Egnera, a nekadašnjeg oficira Gestapoa u Beogradu.

Na zahtev Tužilaštva za ratne zločine istraga protiv Egnera je pokrenuta 26. septembra 2008. zbog sumnje da je učestvovao u brojnim egzekucijama ili u davanju naredbi za njihovo izvršenje.

Američke federalne vlasti pokrenule su postupak za oduzimanje državljanstva Egneru i u tom zahtevu se navodi da je njegova jedinica 1941. učestvovala u ubijanju 11.164 ljudi, među kojima je bilo najviše Jevreja, ali i Srba i Roma. Egner, koji je rođen u Crvenki u Vojvodini, posle rata je pobegao u SAD i bio je ugostiteljski radnik u hotelu “Olimpik” u Sijetlu, gde i danas živi.


U dokumentima kojima raspolažu srpski istražni organi navodi se da je Egner bio narednik u SS Waffenu (naoružana jedinica SS) pri Gestapou i da je bio pripadnik organizacije “Todt” (Smrt).

Od 28. aprila 1941. bio je raspoređen u kancelariji komandanta nacističke tajne policije i u nemačkim dokumentima se vodio kao pripadnik “višeg policijskog rukovodstva SS”. Odlikovan je gvozdenim krstom drugog reda, krstom časti sa mačevima, kao i medaljom za ranjavanje 1943, a ukazom Adolfa Hitlera dobio je nemačko državljanstvo.

POVEZANE VESTI

Petak 26.11.2010. 07:16
....jel ubijao ljude?-JESTE...jel se naziveo? -JESTE....sada ga izrucuju to je kao da mu obezbedjuju penzionerski dom,negu i lecenje besplatno posto je verovatno na samrti....ovo vise lici na nagradu nego na pravdu....a verovatno je covek izrazio zelju da ga sahrane u njegovom rodnom mestu tako da mu i tu idu na ruku....mnogo je blize...prakticno.....
Petak 26.11.2010. 11:24
Traže izručenje a bio im pred nosom kad je došao u Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online