Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 26.11.2010.
13:21 >> 15:27h
Tanjug A

Jeremić: Odrediti trajno rešenje za Kosmet

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će se dijalog Beograda i Prištine voditi sa mandatom Ujedinjenih nacija i da će Srbija pregovarati u skladu sa državnom politikom usvojenom u Skupštini.

Usamljen u svojim zahtevima: Vuk Jeremić
 

"Mi imamo samo jednu politiku i samo jedan Ustav i u okviru te politike i tog ustava ćemo pregovarati na konstruktivan i fleksibilan način koji nije usmeren da blokira proces i pravi probleme, već da traži rešenje", rekao je Jeremić kasno sinoć u emisiji jagodinske televizije "Palma plus".

On je ocenio da je to "moguće ukoliko se obe strane opredele za racionalan pristup, a Srbija će biti racionalan partner u ovom dijalogu".

Neslaganje između Beograda i Prištine dolazi uglavnom iz različitog gledanja na status pokrajine i dijalog treba voditi na način koji nikoga ne dovodi u tešku poziciju, koji nikome ne stvara probleme.

Goranci traže da budu uključeni u pregovore s Prištinom

 

Građanska inicijativa Goranaca zatražila je danas od vlade i predsednika Srbije Borisa Tadića da uključe njihove predstavnike u predstojeće pregovore sa Prištinom. "Goranci su specifična etnička zajednica, žive u Gori na Kosovu i Metohiji, kao i u centralnoj Srbiji i dobro razumeju svakodnevne probleme sa kojima se građani na Kosovu sreću, kao što dobro razumeju šta za Srbiju i srpski narod znači Kosovo i Metohija", navodi se u saopštenju. Građanska inicijativa Goranaca ističe da bi doprinos Goranaca bio od značaja za uspeh pregovora Beograda i Prištine, a za člana pregovaračkog tima predložila je svog predsednika Orhana Dragaša.

 

"Ovo nije proces koji bi bilo ko trebalo da zloupotrebi u unutrašnjopolitičke svrhe", rekao je Jeremić i dodao da će se, kada dijalog počne, videti kako će ko da se ponaša. "Beograd neće biti taj koji će praviti probleme, već će tražiti rešenje koje će biti u skladu sa nacionalnim i vitalniom interesima zemlje", istakao je šef diplomatije.

On je rekao "da se moramo dogovoriti sa Prištinom i velikim silama oko toga šta je ubuduće trajno rešenje za Kosmet", ističući da trajno rešenje za Kosmet može biti ponuđeno jedino kroz dijalog, prihvaćeno od svih strana i potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

"Spremni smo da pričamo o svemu, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakvo nametanje, naglasio je Jeremić, dodajući da je "Srbija pokazala da je demokratska i miroljubiva i da želi najbolje moguće odnose u regionu".

POVEZANE VESTI

Petak 26.11.2010. 13:30
Odredili ste vi to trajno rešenje odavno,ostalo je samo da ljudima premazujete oči...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online