Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.11.2010.
03:11
Tanjug A

Divlja gradnja uništila stari Prizren

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i Metohiji Piter Fejt i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Ulrike Lunaček pozvali su vlasti u Prizrenu da reaguju protiv nekontrolisane gradnje koja narušava istorijski karakter tog grada.

Fejt i Lunaček su posetili Prizren gde su se sastali sa predstavnicima civilnog društva i lokalnim vlastima. Imali su priliku da provere stanje različitih lokaliteta kulturnog i verskog nasleđa u Prizrenu tokom šetnje kroz istorijski centar i da razgovaraju sa građanima.

Fejt je novinarima rekao da kulturno i versko nasleđe može i treba da bude faktor za radost i jedinstvo u raznolikom društvu.

"Nasleđe može pomoći da se izgrade veze i razumevanje između različitih zajednica. Posebno smo zadovoljni radovima na restauraciji kompleksa crkve svetog Đorđa koji dobro napreduju i zadovoljni smo zbog činjenice da je pristup toj lokaciji značajno poboljšan", rekao je Fejt

On je naveo da je kosovsko zakonodavstvo o kulturnom i verskom nasleđu u skladu sa međunarodnim standardima i odražava bogatu različitost i multietničnost Kosova. Fejt je rekao da se nada da će uskoro biti usvojen zakon koji ima za cilj zaštitu celokupnog istorijskog centra Prizrena.

"Ipak, očigledno je da su potrebni konkretniji koraci od strane nadležnih organa da se očuva istorijski centar. Nekontrolisana gradnja predstavlja najveću pretnju za istorijski centar Prizrena danas, te ja pozivam predsednika opštine da čvrsto reaguje protiv svake gradnje koja nije u skladu sa odgovarajućim zakonima", istakao je Fejt.


Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Ulrike Lunaček je rekla da je kulturna različitost u srcu evropskog projekta i poštovanje i zaštita kulturnog nasleđa su neophodan uslov za mir i bezbednost u regionu.

"Prizren, sa svoja tri jezika i višekulturalnom pozadinom jeste i može još više biti dobar evropski primer za Kosovo i ceo region", kazala je Lunaček i izrazila zadovoljstvo što je videla pozitivna dešavanja u tom kontekstu u Prizrenu, ponovivši da je potrebno da se učini više kako bi se osiguralo da ne dođe do pogoršanja stanja lokaliteta nasleđa koji su u riziku.

"U mojoj rezoluciji o Kosovu koju je podržao Evropski parlament naglasila sam da je adekvatna zaštita kulturnog nasleđa od značaja za sve zajednice na Kosovu", podvukla je Lunaček.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.11.2010. 08:35
Све ове лепе речи, су штап и шаргарепа за Српски народ. Штета је већ направљена. Руши и уништава се све што је српско, како би се сатрли трагови српског постојања на овим просторима. Исти граде и руше и то под патронатом Европске заједнице. Прича о мултиетичности је само параван за нашу заблуделу владу којој "Европа нема алтернативу".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online