Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 28.11.2010.
16:21 >> 20:07h
Srna A

Švajcarci proteruju i za zloupotrebu socijalne pomoći

Švajcarci su danas na referendumu podržali predlog deseničarske Narodne partije da se stranci koji počine krivično delo automatski deportuju iz zemlje.

Plakati koji pozivaju na glasanje za deportaciju stranih kriminalaca iz Švajcarske
 

"Odobrenje inicijative na referendumu predstavlja nesigurnost", rekla je ministar pravosuđa Simoneta Somaruga, naglašavajući da će vlada istražiti načine implementacije novog propisa bez kršenja međunarodnih obaveza.

Ona je dodala da su glasači ovim poslali jasnu poruku da strane kriminalce smatraju ozbiljnim problemom.

"To samo pokazuje nesigurnost i mislim da je ovo veoma ozbiljan problem", rekla je Somaruga novinarima, dodajući da je interesu svih, i Švajcarske i stranaca i švajcarske privrede da se ispita ovaj predlog i načini njegove primene.

Prema podacima sa birališta 52,9 odsto podržalo je predlog SVP, dok je 47,1 odsto bilo protiv. Predlog je najviše podržao deo Švajcaraca koji govori nemački jezik, dok je samo šest od 25 kantona odbacilo ovaj prijedlog SVP-a, koja tvrdi da su stranci proporcionalno više upleteni u kriminalne radnje.

Glasanje je usledilo godinu dana pošto je Švajcarska šokirala svet zabranom izgradnje minareta na džamijama, što je, takođe, predložila SVP.

"Odluka koja je donesena danas prvi je korak ka većoj bezbednosti", saopštila je stranka SVP.

Sudije već sada mogu da narede proterivanje stranih kriminalaca, ali inicijativa SVP ide još dalje tražeći automatsko proterivanje onih koje sud proglasi krivima za "silovanje, seksulno zlostavljanje, nasilje i pljačku, trgovinu drogom i zloupotrebu socijalne pomoći".

Plakat SVP poručuje "crne ovce napolje"

Prema podacima Savezne kancelarije za migracije oko 400 ljudi svake godine se protera iz Švajcarske, ali sa novim predlogom taj broj će porasti na oko 1.500. Kritičari upozoravaju da je reč o diskriminaciji i ksenofobiji, kao i slučaju zabrane gradnje minareta.

Grupa "Amnesti internešenel" je saopštila da je prihvatanje ovog predloga "crni dan za ljudska prava u Švajcarskoj".


Stranci čine 23 odsto stanovništva u Švajcarskoj i to je najveći procenat u Evropi. Kako se državljanstvo ne dobija automatski mnogi stranci rođeni su, zapravo, u Švajcarskoj.

Vlada je već izrazila zabrinutost zbog ovih predloga i upozorila da će to dovesti do prekida bilateralnih sporazuma sa EU. Vlada je predložila kompromisnu verziju koja će obavezati vlasti da ispitaju svaki slučaj proterivanja pojedinačno.

Usvajanjem ovog zakona Švajcarska je dobila jedan od najstrožih zakona o deportaciji, a ima mišljenja da se njime prekršila Evropska konvencija o ljudskim pravima i da bi time strancima bila upućena poruka da od sada jedni zakoni važe za njih, a drugi za Švajcarce.

Uoči referenduma Švajcarska je bila oblepljena plakatima kojima se podržava proterivanje stranaca, a na kojima se određenim nacionalnostima pripisuje sklonost određenim prekršajima - "Ivan siluje, Izmir neopravdano dobija socijalnu pomoć, Detlef napastvuje decu".

SVP je odlučio da i ovaj put uvede "oštre" plakate, koji su korišćeni tokom izbora 2007. godine na kojima se vidi kako stado belih ovaca udara jednu crnu ovcu i tera je sa nacionalne švajcarske crveno-bele zastave.

Zvaničnici UN opisali su postere SVP-a kao "rasističke" kada su korišćeni 2007. godine. Stranka je odlučila da i ovaj put nastavi u istom stilu pa se na jednom plakatu vidi bradati muškarac sa srebrnim lancem oko vrata. "Faruk B. je ubica - treba li mu odobriti švajcarsko državljanstvo?" piše na plakatu.

SVP je pre oko godinu dana organizovala sličan referendum o kontroverznoj zabrani gradnje minareta. Uprkos međunarodnim kritikama Švajcarske oko zabrane gradnje minareta SVP je istrajna u svojoj nameri i da protera "strance kriminalce".

"Svi su upozoravali zbog mogućih međunarodnih tenzija zbog zabrane gradnje minareta i šta se dogodilo - ništa", rekla je listu "Indipendent" Silvija Bar, generalni sekretar partije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.11.2010. 16:49
dobar model da se resimo crnogorskih kriminalaca. a vala ima ih i za izvoz.
Nedelja 28.11.2010. 17:11
Ali Švajcarci su licemerni : njima smeta kriminalci osim ako dolaze s torbama punim parama ! Tada čak i nepitaju odakle im novac iako je od droge, nego samo izvolte ! Najgora rasa na tom područje !
Nedelja 28.11.2010. 17:09
Pametno ! I mi trebamo primeniti isti potez ! Albanci, Mađari, Crnogorci, bugari itd...Nek i oni isteraju naše kriminalce nije problem ! Al bi Beograd ostao pola prazan od crnogoraca !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online