Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.11.2010.
08:49
Blic A

Vikiliks: Arapski šeici traže da SAD unište ''iransku zmiju“

Saudijska Arabija je od Vašingtona “često zahtevala” da izvrši vazdušni napad na režim u Teheranu, navedeno je u procurelom američkom diplomatskom materijalu koji je objavljen na sajtu Vikiliks.

 

Mahmud Ahmadinedžad

U izveštaju sa sastanka američkog generala Petreusa i saudijskog ambasadora u Vašingtonu iz 2008. piše da je kralj Abdulah hteo da Bela kuća “otkine glavu zmiji” pre nego što Iran napravi nuklearno oružje i ugrozi susede na Bliskom istoku.


 

U reakciji na provaljene dokumente američke administracije koji se odnose na Iran, Mahmud Ahmadinedžad je ocenio je da su oni “bezvredni” i da imaju “mračne ciljeve”.

Tajni dokumenti otkrivaju da su Saudijci tražili da se Iranu uvedu “oštre američke i međunarodne sankcije, uključujući zabranu putovanja i odobravanja kredita”. Takođe, da “ne treba isključiti mogućnost primene vojnog pritiska na Teheran”.

Kralja Abdulaha je u tome podržavao vladar Bahreina, koji je u jednoj od depeša upozorio da je “opasnost od nastavljanja iranskog nuklearnog programa veća od opasnosti koja nam preti ukoliko pokušamo da ga zaustavimo”. Šeik Muhamed bin Zijad, prestolonaslednik Abu Dabija, rekao je američkim vlastima da je ubeđen „da će nas tiranin Mahmud Ahmadinedžad gurnuti u rat”. Lideri Saudijske Arabije, UAE i Egipta nazivali su Iran “zlom silom i pretnjom po našu egzistenciju”.

Materijal Vikiliksa koji se odnosi na Iran biće vrlo problematičan zbog toga što lideri tih zemalja, uprkos tome što strepe od namera Teherana, nikada ne iznose javno tako grube ocene. Ove teške reči će svakako povećati zategnutost na Bliskom istoku. One će ojačati poziciju izraelskih i američkih “jastrebova”, koji smatraju da je napad na Iran neminovan u bliskoj budućnosti.

Ali one bi isto tako mogle da isprovociraju predsednika Ahmadinedžada - kojeg američke diplomate u više depeša nazivaju Hitlerom - da nastavi da razvija nuklearni program. Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je početkom godine da je Iran zaista proizveo prvu manju količinu obogaćenog uranijuma pogodnog za oružje, čime su samo potkrepljene sumnje u to da pokušava da napravi atomsku bombu.

Vikiliks takođe objavljuje podatak da je Iran dobio severnokorejske rakete, koje mogu da dosegnu ciljeve u Evropi. Američka tajna služba tvrdi da je Teheranu isporučeno 19 najsavremenijih raketa, koje su proizvedene po ugledu na ruske R-27. To mu omogućava da gađa Berlin ili Moskvu.


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž tvrdi da je objavljivanje poverljivih diplomatskih dokumenata pomoglo sprečavanju "ozbiljnog" pokušaja Pentagona da započne rat sa Iranom 2007. godine. Više o tome pogledajte na snimku, koji je danas objavljen na sajtu Jutjub.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.11.2010. 10:52
Pa ako se Saudijska Arabija plasi Irana, zasto sami ne pokusaju da rijese problem! Sta ce im Amerikanci i NATO? Pazi, sami Arapi traze od Amerike da krene na Iran, da bi se oni (Arapi) posle udruzili protiv i Amerike, i Evrope, tj. citavog Hriscanstva, jer je upravo to "Hriscanstvo" prvo napalo Islamsku zemlju!!! Ovim samo dizu rep Amerikancima, a posle ce da ispastaju svi redom!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online