Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.12.2010.
13:49 >> 18:29h
Vestionline A

Španija: Vanredno stanje na snazi, vazdušni prostor otvoren

Španija je danas proglasila vanredno stanje nakon iznenadnog štrajka kontrolora vazdušnog saobraćaja, zbog kojeg je već drugi dan zaredom paralisan avionski saobraćaj. Vojska Španije je preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom te zemlje pošto se kontrolori leta masovno nisu pojavili na poslu, tvrdeći da su bolesni, zbog čega je zatvoreno osam aerodroma i pogođeno više od 330.000 putnika.

U svađama oko para, najčešće ispaštaju putnici

"Najavili smo da ćemo, u slučaju da se situacija na aerodromima ne normalizuje, proglasiti vandredno stanje. Jasno je da se situacija nije normalizovala", rekao je zamenik španskog premijera Alfredo Perez Rubalkaba nakon vanrednog sastanka vlade.

Španski vazdušni prostor ponovo je danas otvoren, saopštila je španska kompanija AENA, koja je zadužena za aerodrome.

Španski ministar za javne radove Hoze Blanko rekao je da se očekuje da će normalan tok vazdušnog saobraćaja biti uspostavljen u roku od 24 do 48 časova.

Plate smanjene sa 350.000 na 200.000 evra


Kontrolori su, inače, već godinu dana u pregovorima sa aerodromskim vlastima zbog plata, radnih uslova i privilegija.

 

Spor je eskalirao u februaru pošto je vlada smanjila prosečnu platu kontrolora leta sa 350.000 evra na oko 200.000 evra godišnje.

Španska vojska preuzela je juče rad u kontrolnim tornjevima civilnog vazdušnog saobraćaja nakon što su zbog iznenadnog štrajka kontrolora prizemljeni avioni i ometen redovan red letenja tokom jednog od najfrekventnijih vikenda u Španiji.

On je naglasio da ukoliko se kontrolori ne vrate na posao to će značiti da su prekršili zakon i biće optuženi, što znači da se suočavaju sa zatvorskim kaznama.

Španska kompanija AENA, koja je zadužena za aerodrome, ranije je saopštila da uopšte nema polazaka aviona, već samo sletanja transatlantskih aviona na aerodrom u Madridu, te da je situacija slična u cijeloj zemlji.

AENA je na svojoj internet stranici saopštila da su svi letovi otkazani do 13.00 časova i od putnika je zatraženo da kontaktiraju aviokompanije kako bi se informisali o situaciji i da ne idu na aerodrome.

Ništa od odlaska: Putnici na španskom aerodromu

Nacionalni avio prevoznik "Iberija" saopštio je da su svi letovi otkazani najmanje do 6.00 časova ujutro.

Kontrolori leta vraćaju se na posao


Kontrolori leta u Španiji počinju da se vraćaju na posao, posle nezvaničnog štrajka, koji je paralisao vazdušni saobraćaj u toj zemlji, saopštila je španska aerodromska služba (AENA).


"Kontrolori se vraćaju na posao i gotovo polovina vazdušnog prostora je otvorena", rekao je portparol AENA agenciji Rojters.


Prekid u aviosaobraćaju se, međutim, nastavlja, pošto je irska aviokompanija "Rajner" za danas otkazala sve letove u Španiju, a špnaska aviokompanija "Iberia" do nedelje u sedam sati po srednjoevropskom vremenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online