Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 22.12.2010.
17:47
Politika A

Marti povezan sa nemačkim špijunima?

"Slučajnost ili ne, u Martijevim izveštajima pominju se iste optužbe na račun kosmetskog političkog vrha kao i u izveštajima nemačke obaveštajne službe (BND)”, ističe komentator "Neue Zürcher Zeitung", uglednog švajcarskog dnevnika, a prenosi "Politika" čiji sagovornik blizak BND-u tvrdi da je izvestilac Saveta Evrope imao "insajdera" u ovoj nemačkoj službi.

Dik Marti

Po oceni zapadnoevropskih političkih, obaveštajnih i medijskih analitičara, izveštaj švajcarskog javnog tužioca Dika Martija izvesno će uticati na promenu raspoloženja u javnosti širom kontinenta prema Srbima i Srbiji, podseća "Politika".

Ova pretpostavka temelji se na procenjenoj verodostojnosti podataka koji diskvalifikuju Kosovo kao državnu tvorevinu zasnovanu na načelu vladavine prava.

Sa druge strane, ističe se validnost optužbi koje je Dik Marti u funkciji specijalnog izveštača Saveta Evrope izneo u svom izveštaju o upletenosti političkog vrha Kosova, sa Hašimom Tačijem na čelu.

"Slučajnost ili ne, u Martijevim izveštajima pominju se iste optužbe na račun kosovskog političkog vrha kao i u izveštajima BND-a (nemačka obaveštajna služba)”, ističe komentator "Cirher noje cajtunga”, uglednog švajcarskog dnevnika.

Martijeve optužbe odnose se na krijumčarenje droge, trgovinu oružjem, pranje novca, ucene i ostale nezakonite radnje – što je sve sadržano i u tajnom referatu BND-a dostavljenom 2005. nemačkom političkom vrhu. U nešto manje detaljnim, ali javnim izveštajima, Marti stavlja naglasak i na dodatak: na trgovinu ljudskim organima i belim robljem i na naručena politički motivisana ubistva, piše "Politika".

Da li je Marti, poput "Vikiliksa”, tajnovito i nepoznato obelodanio po svom nahođenju, ili mu je dozvoljen uvid u poverljive obaveštajne akte?

Marti odgovara: "Prebacuju mi da nisam ništa novo otkrio, da sam, još manje, ponudio konkretne dokaze o onome o čemu govorim. Prihvatam kritiku. Nisam rekao ništa novo, nepoznato. Ali sam javnosti saopštio o čemu nadležni (obaveštajne službe) ćute.

Uloga švajcarske obaveštajne službe

Kako "Politika” saznaje u jednom od dva sedišta BND-a, u Pulahu kraj Minhena, podaci kojima Marti raspolaže potiču iz arhiva švajcarske obaveštajne službe. Oni koji su još 1999. igrom slučaja najpre stigli u Pulah, a tek potom na viši sprat švajcarske obaveštajne centrale.

BND je, po toj verziji, razradio podatke. "Trebalo je medvedu oprati glavu, a da mu pri tome krzno ostane suvo. Bilo je isuviše očigledno da ’neki faktori na Zapadu’ tolerišu albansko mafijašenje”, istakao je sagovornik "Politike" iz Pulaha.

Najpre je zaćutala švajcarska obaveštajna služba. Uprkos činjenici da je sve do 1999. Švajcarska bila glavno logističko uporište OVK, ali i tamošnje mafijaške centrale evropskih filijala, izjalovila se preporuka švajcarskih bezbednosnih službi da se Tači proglasi nepoželjnom osobom u toj zemlji, prenosi "Politika".

BND menja taktiku

Signal upućen švajcarskim obaveštajcima nije uticao na njihove nemačke kolege. Posle opsežnih opservacija Nemci su ustanovili da mafijaške strukture kosovskih Albanaca ne služe samo finansiranju otpora Beogradu, već da su se osamostalile i da slede principe ilegalnog sticanja profita, kao i sve ostale mafije.

Kada je posle serije atentata na istaknute političare Kosova, istovremeno i kumove kosovske mafije, u Prištini razotkriven specijalni agent BND-a, koordinator atentatora, izvesni Robert Z., BND je promenio taktiku.

"Sastavio je najdetaljniji ikada sročeni referat o kosovskoj mafiji i dostavio ga Berlinu. Kosovska mafija je opasnija od italijanske, ruske, kineske”, kaže sagovornik "Politike"

"Statičnost” Berlina je najzad navela nekoga u BND-u da podatke dostavi Martiju – u pravom trenutku.

Marti je kao specijalni izvestilac ozvaničio ono što je do pre nedelju dana držano u tajnosti, piše "Politika". To potvrđuje i sam Marti: "Nisam tražio iglu u plastu sena – sledio sam poverljive informacije... pri tom nisam imao nameru da nešto dokažem – naprotiv! Moji podaci i opisi trebalo bi da podstaknu zvanične istrage i donesu odgovarajuće rezultate.”

POVEZANE VESTI

Sreda 22.12.2010. 18:45
Bravo Marti, vidi se da si dostojan naslednik svog zemljaka Arčibalda Rajsa.
Sreda 22.12.2010. 18:11
A dali bi urednici mogli ovo da normalnije napisu, ako nije tesko? Nije "Cirher noje cajtunga” tj. ZNZ, nego se radi o NZZ ili "Noje cirher Cajtung"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online