Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.11.2009.
08:07
Vestionline A

Švajcarci zabranili minarete

Švajcarci su se na referendumu u nedelju izjasnili za zabranu izgradnje minareta u njihovoj zemlji, pokazali su prvi rezultati glasanja objavljeni tokom dana. Ova vest izazvala je senzaciju u svetu jer je to prvi put da se u nekoj državi zabrane minareti, obavezni deo islamske verske arhitekture sa kojeg se vernici pozivaju na molitvu.

Mahmudova džamija u Cirihu

Iako je švajcarska diplomatija pripremala muslimanskom zemlje i za ovakav ishod mnogi strahuju da ne dođe do odmazde u islamskom svetu slične onoj koju je doživela Danska posle obajvljivanja karikatura Proroka Muhameda.

Prema poslednjilm informacijama švajcarske televizije i radija oko 59 odsto glasača zaokružuilo je “da” na refernedumu koji je inicirala krajnje konzervativna Narodnjačka stranka. Predlog za zabranu dobio je takozvanu dvostruku većinu, za njega je glasala većina glasača koji su raspoređeni u većini od 26 švajcarskih kantona.

Katoličke i protestantske crkve kao i jevrejska zajednica osudile su inicijativu za referendum poručivši da je “strah loš savetnik”.

Švajcarska narodna partija, najveća stranka u parlamentu, i hrišćanske grupe su prilikom predlaganja zabrane rekli da bi dalja izgradnja minareta na džamijama bila prvi pokazatelj islamizacije zemlje. Vlada je pre referenduma pozivala građane da odbace predlog.

Feministkinje u borbi protiv "simbola muške dominacije"

Desničarska kampanja da se zabrani izgradnja minareta na džamijama u Švajcarskoj dobila je neočivanog saveznika u obliku radikalnih feministkinja, koje kažu da minareti po svom obliku podsećaju na simbol muške dominacije i tlačenje žena u islamu, piše danas britanski list "Sandej tajms".

Prema ovom listu, kampanja "Stop minaretima" nailazi na nešto veću podršku među ženama nego među muškarcima, posle upozorenja feministkinja da islam predstavlja pretnju njihovim ljudskim pravima i da bi dozvola gradnje minareta indirektno predstavljala priznanje države da je praksa poput nasilnih venčanja i takozvanih ubistava iz časti, prihvatljiva.

Mnogi minarete vide kao prvi korak ka pokušaju uvođenja šerijatskog zakona i strahuju od gubljenja nacionalnog identiteta. Neke žene, koje su ranije uvek glasale za levicu, sad su podržale zabranu. Primer toga je jedna učiteljica, koja kaže da je sita muslimanskih dečaka koji nisu vaspitani da poštuju žene, piše britanski list.

Prema "Tajmsu", jedan od predvodnika muslimanske zajednice je Albanac koji kaže da je reč o prljavoj kampanji i pokušaju provokacije muslimana, dok se švajcarska vlada brine da bi zemlja mogla da postane meta terorističkih napada, a strahuje i od poslovnih reperkusija koje bi ovo imalo na njene tradicionalno dobre odnose s arapskim svetom, prenosi Bi-Bi-Si.

Predlog o zabrani minareta bi prema mišljenju predlagača trebalo da se ugradi u ustav. Oni koji podržavaju zabranu kažu da bi nastavak izgradnje džamija po Švajcarskoj značilo širenje ideologije i pravnog sistema, Šerijatsko pravo koji su u suprotnosti sa švajcarskom demokratijom.


Problemi sa islamom

Poslednjih godina mnoge evropske zemlje pokušavaju da reše problem rastuće islamske manjine na svojoj teritoriji i integraciju muslimana u društvo. Francuska se fokusirala na zabranu feredža, a u Nemačkoj u Kelnu je postojao kontroverzan plan da se izgradi jedna od najvećih džamija u Evropi.

Međunarodna nevladina organizacija, Amnesti internešnl, upozorava da bi donošenje takve odluke ugrozilo ustavnu obavezu Švajcarske na obezbedi slobodu verskog izražavanja. Dodaju i da je takva odluka diskriminatorska, jer se i pravoslavnim Srbima dozvoljava da grade svoje hramove.


U Švajcarskoj živi oko 400.000 muslimana (od kojih je 50.000 aktivnih vernika), a u celoj zemlji postoje samo četiri džamije  sa minaretima (dok su ostale bez minareta). Posle hrišćanstva, islam je najrasprostranjenija religija koja ostaje relativno skrivena od očiju javnosti.


Kako se dešava da zahtev za građevinsku dozvolu za izgradnje minareta uglavnom biva odbijen širom Švajcarske postoji veliki broj neoficijalnih prostora za molitvu. Većina švajcarskih muslimana je iz zemalja bivše Jugoslavije, a do sada nije bilo slučajeva islamskog ekstremizma.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.11.2009. 17:22
Ислам НИЈЕ као све остале религије, ислам пропагира мржњу, прикривену лажима о миру и мирољубивости, чак имају и писано правило да смеју да лажу нас "невернике" који смо им сви исти били ми бели, црни, православци, католици...све у име Мухамеда и Алаха. У Лондону 2005(!!!) године је снимљен мула који је држао проповед машући мачетом и вичући Алах је свемоћан, свиње треба побити и сл, а сви знамо шта то значи...тако да, немојте сад да се играте толеранције. ОНИ ЈЕ НЕМАЈУ пре свега! Мислим на праве муслимане, оне из Сауди Арабије, Морока, Алжира, Ирака...и радикалне фракције по европи. Ови наши су смејурија. Мислим да треба експлицитно забранити ширење ислама у хришћански декларисаним земљама. Ајде распитајте се колико хришћанских цркава има у Сауди Арабији...то мешање само води у крвопролиће, као у Холандији, где се људи толико боје да их не испровоцирају на неки начин, а они се дижу на најмању глупост и убијају људе због истих. И не кају се.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online