Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 14.01.2011.
20:48
Vestionline A

Srbi bezbedni u Tunisu, ali ne idite tamo

Ambasadorka Srbije u Tunisu Milica Čubrilo-Filipović izjavila je da su srpski turisti i radnici u Tunisu bezbedni, iako je u zemlji uvedeno vanredno stanje. Ministarstvo spoljnih poslova večeras je poručilo srpskim državljanima da ne putuju u Tunis.

"Tu i tamo se vidi dim, a mi ne smemo da napuštamo objekte u ovom času i čekamo da vidimo sledeće poteze", izjavila je ambasadorka Srbije..

''Odluka o eventualnoj evakuaciji srpskih turista i građevinskih radnika iz Tunisa još nije doneta, a situacija se prati iz sata u sat'', rekla je Čubrilo-Filipović

Narod nezadovoljan aktuelnom vlašću: 

 
Ambasadorka je rekla da je pre kratkog vremena razgovarala sa vodičima i da su turisti bezbedni, kao i naši radnici na gradilištima, kojih ima pedesetak. Njima je data instrukcija da ne napuštaju gradilišta.

Ne idite u Tunis!

 

Zbog situacije u Tunisu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je "građanima da u narednom periodu ne putuju u tu zemlju". "Svim našim državljanima, koji žive ili trenutno borave u Tunisu, predstavnici Ambasade i Konzulata biće na raspolaganju, kako bi im pružili svaku pomoć", ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i dodaje da građani izbegavaju proteste i druga javna okupljanja.

Premijer Tunisa Mohamed Ganuši objavio je na državnoj televiziji da privremeno preuzima dužnost šefa države, obećao građanima da će poštovati Ustav i pozvao ih na jedinstvo, a predsednik Zin El Abidin Ben Ali napustio je zemlju.

Predsednik Tunisa Ben Ali raspustio je ranije Vladu i zakazao vanredne izbore, javlja Rojters.

Agencija ocenjuje da je Ben Ali ovakav potez povukao u "očajničkom naporu da, posle dve decenije na vlasti, suzbije do sada najveći protest građana Tunisa protiv svoje vladavine".

Više desetina hiljada ljudi okupilo se u centralnom delu prestonice Tunisa, zahtevajući da predsednik Zin el Abidin Ben Ali podnese ostavku posle brutalnog ugušenja protesta.

U Tunisu je uvedeno vanredno stanje i zatvoren je vazdušni prostor, a pre toga je nekoliko zemalja, među kojima su Velika Britanija, SAD i Švajcarska, naložilo evakuaciju svojih građana iz te zemlje.

Ko je Zin El Abidin Ali?

 

Ben Ali, nekadašnji oficir bezbednosti, rođen je 1936. godine. Došao je na vlast 1987. godine tako što su medicinski eksperti podneli izveštaj po kome Habib Burgiba nije mentalno sposoban da vrši funkciju predsednika.

 

Ben Ali je, kada je došao do svog petog mandata kao predsednik Tunisa, prvi put osvojio manje od 90 odsto glasova.

 

Petim reizborom – poslednjim prema izjavi Ben Alija koju prenosi mesečnik ''Afrika konfidenšal” – lider Tunisa uvrstio se među 10 afričkih lidera sa najdužim predsedničkim mandatom. Na toj listi vode inače lideri Libije, Ekvatorijalne Gvineje, Angole, Zimbabvea, Egipta, Kameruna, Ugande, Svazilenda i Burkine Faso.

 

Predsednik jedne od najstabilnijih država Magreba, Ben Ali uživao je veliku popularnost među domaćim stanovništvom, posebno zbog odlučnog obračuna sa radikalnim islamskim pokretima koji inače bujaju širom Magreba. Ben Alijeva proevropska ekonomska politika i otvaranje prema investitorima iz Persijskog zaliva uticali su na razvoj poljoprivrede, turizma, građevinarstva i industrije. Međunarodni monetarni fond je lane pohvalio Tunis zbog „solidnih ekonomskih temelja”.

Petak 14.01.2011. 21:05
Eto sad, imaju nacionalni dohodak preko 8000 dolara, rast BDP za 3,5 % godišnje, imaju turizam, naftu, gas, za Srbiju su carevi, pa se bune. Nešto tu nije u redu ili sa njima ili sa Srbima.
Petak 14.01.2011. 20:53
Боље за њих да оду одатле.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online