Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.01.2011.
11:51
Beta A

Ruski patrijarh kritikuje vernike

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril kritikovao je vernike zbog ponašanja tokom bogojavljenskog vodoosvećenja, a kritikama se pridružio i episkop Saratova Longin, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Patrijarh Kiril: Na bogosluženja treba dolaziti cele godine
 

Prema rečima ruskog patrijarsha, mnogo je onih koji dođu da ponesu bogojavljensku vodicu, a tokom godine uopšte ne dolaze na bogosluženja, i takođe "u hramovima postoji veliko guranje oko toga ko će među prvima prići da uzme osvećenu vodu".

Osvećena voda je velika svetinja, ukazao je patrijarh, i u vezi s njenim dobijanjem treba pristupiti smireno - bez guranja drugih vernika. Isto tako, prema vodoosvećenju se ne treba ophoditi kao da je to što se dešava neki "folklor" ili "narodni običaj".

Patrijarh se kritički osvrnuo i na one koji na Bogojavljenje skaču u ledenu vodu, a takvih je samo u Moskvi na ovaj praznik – dvadesetak hiljada. Prema njegovim rečima, vernici pred ulazak u vodu treba da se prekrste, pomole za svoje bliske, i tek tada će se "očistiti od greha" i povesti u carstvo nebesko.

Episkop Saratova, Longin poručio je onima koji se kupaju na Bogojavljenje i očekuju da im taj cin donose oproštaj greha – da greše.

"To nije učenje Crkve", rekao je Longin i dodao da je važno ispovedati se, kajati se, voditi život po zapovestima Božjim.

Za episkopa Longina, nema greha koji Bog ne može da pobedi svojim milosrđem i čovekoljubljem. "Treba se kajati i ispravljati, a ne kupati", rekao je on.

Prema Longinovim rečima, ovi novi običaji javili su se kod Rusa pre dvadesetak godina i poprimili "ekstremni karakter".

Kako piše VIA, u drugim pravoslavnim zemljama je drugačija praksa, koja je ujedno drevna. Tamo se izađe na vodu, episkop ili sveštenik peva tropar Bogojavljenja i baca krst u vodu, i mladi skaču; onaj koji uhvati krst tako postaje "heroj dana", a očisćenje od greha se ne pominje.

Sreda 19.01.2011. 14:12
Ne verujem da je Patrijarh mogao reći ovo šta me se tu pripisuje, a pogotovo zato što stoji i šta je rekao Episkop Saratova, Longin. Evo obe izjave pa prosudite sami. Prema njegovim (Patrijarhovim) rečima vernici pred ulazak u vodu treba da se prekrste, pomole za svoje bliske, i tek tada će se "očistiti od greha" i povesti u carstvo nebesko. Episkop Saratova, Longin poručio je onima koji se kupaju na Bogojavljenje i očekuju da im taj cin donose oproštaj greha – da greše. "To nije učenje Crkve", rekao je Longin i dodao da je važno ispovedati se, kajati se, voditi život po zapovestima Božjim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online