Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.01.2011.
00:15
Beta A

U SE 4 rezolucije o bivšoj Jugoslaviji

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) počinje danas zimsko zasedanje na kome će razmatrati predlog rezolucije Dika Martija o trgovini ljudskim organima i još tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji.

Parlamentarcima SE u sredu će se obratiti i predsednik Srbije Boris Tadić, a na skupštini treba da govore i predsednik Turske Abdulah Gul, predsednik Rumunije Trajan Basesku i premijer Albanije Salji Beriša, kao i ministar spoljnih poslova Turske Ahmed Davutoglu, u funkciji predsedavajućeg Komiteta ministara SE.

Savet Evrope

PS SE će u utorak 25. januara razmatrati nacrt rezolucije Dika Martija, u kojoj se pozivaju međunarodna zajednica, vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani da uspostave pravne i druge mehanizme kako bi se do rasvetlili zločini i trgovina ljudskim organima tokom i posle sukoba na Kosmetu i kaznili počinioci.

Dan kasnije, kada će se PS obratiti Tadić, na dnevnom redu su nacrti tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji - "Zaštita svedoka kao temelj pravde i pomirenja na Balkanu" izvestioca Žan-Šarla Gardeta, "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije" izvestioca
Pjetra Marcenara i "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" izvestioca Miljenka Dorića.

PS SE, prema nacrtu rezolucije "Zaštita svedoka kao temelj pravde i pomirenja na Balkanu", traži od međunarodne zajednice, vlasti u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i u  Prištini da potpuno zaštite svedoke u slučajevima ratnih zločina, jer je to neophodno za
ostvarenje pravde i pomirenja.

U nacrtu rezolucije "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" PS SE poziva međunarodnu zajednicu i zemlje bivše Jugoslavije da preduzmu sve mere kako bi pred lice pravde bili izvedeni odgovorni za ratne zločine i pozdravlja napredak ostvaren u regionu u borbi protiv nekažnjivosti odgovornih za ratne zločine.

PS SE, prema nacrtu rezolucije "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije", podržava napore za pomirenje u zemljama bivše Jugoslavije i pozdravlja njihovu posvećnost saradnji koja ukazuje na spremnost za prevazilaženje nasleđa prošlosti, ali i upozorava da "javni diskurs rata" i njegovo nasleđe mogu biti izvor mržnje i sukoba.

Tokom zimskog zasedanja od 24. do 28. januara PS SE razmatraće i rezolucije o zaštiti novinarskih izvora, smrtnoj kazni i zaštiti raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta.

Na dnevnom redu zimskog zasedanja PS SE u Strazburu naći će se i rezolucije o zaštiti izbeglica i migranata u slučajevima izručivanja i proterivanja, položaju žena u ruralnim sredinama, preventivnoj zdravstvenoj zaštiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online