Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.01.2011.
07:13
Bliconline A

Egipat: Predsednikov sin pobegao u London

Gamal Mubarak (47), najmlađi sin Hosnija Mubaraka (83), predsednika Egipta, koji je u poslednjih deset godina pripreman da nasledi oca, pobegao je u London privatnim mlaznjakom, dok u Kairu ne prestaju antivladine demonstracije.

Egipat: Gumenim mecima na demonstrante
 


Arapski mediji tvrde da su sa mlađim Mubarakom krenule supruga i ćerka, a da im je ukupni ptrljag stao u 100 kofera. Broj žrtava u protestima protiv egipatskih vlasti, koji su juče ušli u treći dan, popeo se na šest osoba uz oko 250 povređenih i 1.000 uhapšenih.
 

Policajci su u Suecu ispalili gumene metke i upotrebili vodene topove i suzavac da bi rasterali demonstrante, koji su zapalili dve policijske stanice. Velike demonstracije u Kairu najavljene su za danas, a organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi vojska mogla da otvori vatru na učesnike protesta.
 

Na nezaposlenost, nemaštinu i korupciju koje muče stanovnike Egipta nadovezale su se glasine da bi Gamal mogao da nastavi dinastiju Mubarakovih, što je na ulice Kaira i Sueca izvelo na hiljade demonstranata ohrabrenih rezultatima protesta u Tunisu, gde je sa vlasti proteran predsednik Zin al Abidin Ben Ali.
 

Mubarak, koji vlada 30 godina skoro bez opozije i uz podršku SAD, sada se suočava sa najozbiljnijim izazovom u svojoj karijeri, pošto su u marševima protiv njega ujedinjeni pobornici sekularne države, socijalisti i islamisti.
 

Muhamed el Baradei (69), pobornik reformi i dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji živi u Beču, priključiće se protestima u Egiptu, najavio je njegov portparol Abdul-Rahman Samir. El Baradei je od 1997. do 2009. godine bio na čelu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

“Hosni Mubarak treba da napusti vlast. Služio je državi 30 godina i sada je vreme da se povuče”, rekao je El Baradei i dodao da Mubarak treba da objavi da se više neće kandidovati za predsednika.

El Baradei je, takođe, izjavio da je spreman da preuzme vlast u Egiptu ako ga narod pozove da to učini. Vilijam Hejg, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, izjavio je da egipatske vlasti treba da pozitivno odgovore na legitimne zahteve građana za reformu.

POVEZANE VESTI

Petak 28.01.2011. 10:44
Sada će CIA postaviti svog dresiranog u Međunarodnoj Kosmisiji za atomsku enrgiju. Čisto da obezbede da Egipat neće udariti na Izrael kada napadnu Iran. Ako se pojave zastave sa crnom pesnicom Otpor sve će biti jasno ko je iza prevrata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online