Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.02.2011.
15:04
Vestionline A

Egipat: Protesti se šire uprkos pretnjama vlade

Više hiljada novih demonstranata pridružilo se danas talasu protesta protiv predsednika Hosnija Mubaraka uprkos pretnjama vlade da će ih rasturiti.

Mubarakovi protivnici ne odutaju od demonstracija
 

Protesti se sada održavaju na dva mesta u Kairu - ispred zgrade parlamenta i na već čuvenom trgu Tahrir pod budnim pogledima pripadnika vojske.


Egipatski potpredsednik prećutno preti da će upotrebiti vojsku dok su demonstranti blokirali parlament i pojačali proteste na trgu Tahrir.


"Ne Sulejmanu. Ne američkim agentima. Ne izraelskim špijunima. Živeo Egipat. Dole Hosni Mubarak" su slogani koje su demonstranti uzvikivali ispred parlamenta.

"Ako ne umremo ovde umrećemo u zatvoru, a meni je draže da umrem ovde", kaže Atija Abuela (24) nezaposleni diplomirani demonstrant.


Vojnici su razmešteni ispred zgrade parlamenta kako bi je zaštitili, ali nisu pokušali da rasture proteste što je ipak začudilo brojne aktiviste naviknute na snažne taktike Mubarakovog autokratskog režima.


Nemiri su se juče proširili na oazu Karga, gde je poginulo najmanje pet osoba, a 100 ranjeno kada su bezbednosne snage pucale na demonstrante, rekao je AFP-u jedan policijski zvaničnik.

Vozači autobusa stupili u štrajk


Vozači autobusa i drugi zaposleni u javnom transportu u Egiptu stupili su danas štrajk.
Autobusi su zaključani u garažama i neće biti pomerani "dok nam se ne ispune zahtevi", među kojima je i povećanje plata, rekao je Ali Fatuh, vozač autobusa u Kairu. Organizatori štrajka su pozvali svih 62.000 zaposlenih u javnom transportu da stupe u štrajk, rekao je Ali Fatuh.
Rano jutros se mogao još uvek videti po neki autobus na ulicama Kaira i još nije sasvim jasno koliko je raširen ovaj štrajk, navodi AP.
Štrajk zaposlenih u javnom transportu je počeo usred protesta protiv predsednika Hosnija Mubaraka, koji su počeli 25. januara, zbog ogorčenosti naroda zbog sve većeg siromaštva i niskih plata, dok je porodica Mubaraka prebogata.


Blizu 3.000 demonstranata upalo je u Port Saidu u vladinu zgradu i zapalilo nameštaj i automobil guvernera. Zabeleženi su i drugi protesti širom zemlje, kao i štrajkovi u nekoliko firmi.


Egipatski ministar spoljnih poslova, Ahmed Abul Gejt, upozorio je sinoć da će vojska koja je dosada bila neutralna intervenisati ukoliko dođe do eskalacije protesta protiv Mubaraka.


"Ako dođe do haosa, oružane snage će intervenisati da bi kontrolisale zemlju što predstavlja korak koji bi vodio kao veoma opasnoj situaciji", rekao je Abul Gejt na televiziji Al-Arabija.


On je kritikovao i Sjedinjene Američke Države da hoće da nametnu svoju volju tražeći hitne reforme. Ubrzo posle ovih kritika Vašington je ponovo pozvao egipatsku vojsku da pokaže suzdržanost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.02.2011. 15:24
Šta zna budala. Stavio kapu iz omrznute kapitalističke zemlje i čita Kuran. Treba one tenkove pokrenuti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online