Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 12.02.2011.
20:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Moskva: Uspostaviti pravoslavnu ideologiju

Sve intenzivnija saradnja Ruske pravoslavne crkve (RPC) sa državnim i političkim vrhom Rusije, poziv da se i sveštenstvo kandiduje na državnim izborima, te predlog da se uspostavi „građanska pravoslavna ideologija” u borbi protiv islamskog terorizma u Rusiji, ali i javne privilegije patrijarha Kirila, našle su se u žiži interesovanja javnosti nakon nedavno održanog saborskog zasedanja u Moskvi.

Ambiciozni ruski patrijarh

Tokom Sabora, održanog u Hramu Hrista Spasa, dominantna tema je bila uloga Crkve u društvu. Patrijarh Kiril je naglasio potrebu da se RPC zakonskom regulativom "dozvoli rad u društvu kako bi mogla da deluje u javnosti, nasuprot onima koji bi, umesto toga, da je potisnu na margine života nacije“.

A Sabor je dao zeleno svetlo episkopima i sveštenicima da, kako je istaknuto, mogu da aktivno učestvuju u političkim izborima, kako bi se učešćem u građanskoj civilnoj vlasti suprostavili raskolničkim i nepravoslavnim snagama u borbi protiv pravoslavne crkve.

Patrijarh sa političkim ambicijama

 

"Nezavisimaja gazeta“ ocenjuje da je ambicija patrijarha Kirila “više politička nego verska” uz navođenje da je jedna od prvih inicijativa patrijarha Kirila bila osnivanje Sinodalnog odelenja za odnose između crkve i društva, koje “radi sa državom više od društva, zajedno paze na javni interes, mešajući zemaljsko i duhovno“.

 

"Moskva tajms“ u članku o Kirilovim "državnim privilegijama" navodi da je, uprkos odvojenosti crkve od države, ruski patrijarh tretiran kao "visoki državni službenik" i da "među brojnim privilegijama" ima i besplatno korišćenje usluga snaga bezbednosti, odnosno garde Federalne policije, kao i automobil sa sirenom i trepćućim plavim svetlom, što je zabranjeno za sve druge verske vođe.

Predsednik Dmitrij Medvedev obraćajući se poslednjeg dana zasedanja učesnicima arhijerejskog sabora, kako prenose ruski mediji, podsetio je na značaj učenja osnova pravoslavne vere i kulture “u srednjim školama, kao i prisustvo sveštenstva u vojsci, dva od najvećih dostignuća crkve na društvenom nivou u poslednje tri godine”.

Medvedev je ocenio da je prisustvo Crkve u školama i njena podrška u vojsci “osnova u borbi protiv netrpeljivosti, kao i promocija međuetničkog i međureligijskog dijaloga.”

Ruski pravoslavni svet

 

Patrijarh Kiril je zasedanje ocenio „Saborom Ruskog sveta“ , jer su na njemu učestvovali pravoslavni arhijereji koji zastupaju ne samo 22 zemlje iz kojih su došli, već predstavljaju Ruski pravoslavni svet koji je prisutan više od 60 zemalja: od Japana, preko evroazijskog kontinenta, te severne i južne Amerike pa do Australije.

Medvedev je, prema pisanju ruke štampe, izričito zatražio od RPC da pomogne ruskoj vladi da konsoliduje odnose sa Rusima u svetu. Zajedničke duhovne vrednosti su “efikasni faktor konsolidacije celog pravoslavnog sveta, a parohije su privlačne tačke za dijasporu, koje pomažu da se održi kulturna i duhovna veza sa svojom domovinom”, rekao je predsednik.

On je zaključio da će država i RPC nastaviti da aktivno i plodno sarađuju za dobrobit zemlje.

Crkva se "prebija" s državom preko cigareta i nafte

 

Nakon ekonomske, očigledno je da u Rusiji jača politička moć Moskovske patrijaršije. Nije, naime, nepoznato da je još od vremena stolovanja bivšeg patrijarha Aleksija Prvog kada je sadašnji patrijarh Kiril bio šef crkvene diplomatije, Ruska pravoslavna crkva preko privatnih preduzeća (u vlasništvu crkvenih lica), ušla u posao uvoza cigareta i izvoza nafte i gasa, uz odobrenje države s obrazloženjem da je reč o protivusluzi zbog svojevremeno oduzete crkvene imovine u komunističkom režimu.

POVEZANE VESTI

Subota 12.02.2011. 20:21
Sada je mrka kapa svima kada se Rusi sirom sveta okrenu majcici pravoslavnoj pa Moskovska Patrijarsija bude mocna kao Vatikan. Imamo srece ima ko da nam pozajmi pare da napravimo katolicki krst ispred Nisa. Jedva cekaju pravoslavni Rusi. Mi da u pun dzak ruku zavucemo zna se sta bi izvukli. Dijagnoza Dr.Raskovica - lud narod.
Subota 12.02.2011. 21:03
каква православна идеологија, против сам икакве идеологије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online