Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.02.2011.
10:36
Lj. Jakšić - Vesti A

Češka: 4.000 lekara ide na biro rada?!

Češka sa zebnjom očekuje 1. mart jer će tada biti jasno da li će 4.000 lekara koji su početkom ove godine dali ultimativne otkaze u najvećem broju bolnica, tražeći povećanje mesečnih primanja u proseku za 300 evra, krenuti u egzodus, nezabeležen u istoriji zdravstva.

Ko će lečiti pacijente: Građani strahuju od "lekarskog egzodusa"
Dok ovo javljamo neprekidno zasedaju sindikalni lideri lekarskih organizacija i ministarstva zdravlja, koje je već saopštilo da je vlada obezbedila vanrednu dotaciju zdravstvu u visini dve milijarde kruna (oko 70 miliona evra).
 
Lekari brojnih bolnica i ambulanti sada, već pomalo ucenjivački, traže garancije da će novoodobrena sredstva biti usmerena isključivoza povećanje plata lekara a ne za opremanje bolnica, kao i garancije da iz tih sredstava neće biti povećane plate medicinskim sestrama, koje se nisu pridružile akciji lekara.

"Ako i one hoće veće plate neka se organizovano pobune, kako smo to učinili i mi“- odgovaraju sindikalisti razočaranim lekarskim asistentkinjama u odgovornom poslu.


Lekarske pretnje vlasti i dalje veoma ozbiljno shvataju i intenzivno pregovaraju kako bi zastavili akciju pod pomalo ironičnim nazivom “Hvala Vam mi odlazimo“!

U majcama sa tim natpisom, od početka godine, većina njih ordinira u ambulantama i bolničkim prostorima, izazivajući strah ne samo pacijenata već i najodgovornijih za obezbeđenje ustavom zagarantovane zdravstvene zaštite.


Pod pritiskom akcije zasedao je i državni Komitet za bezbednost zemlje koji je naredio Ministarstvu zdravlja da učini sve što može, u okviru budžetskih mogućnosti, kako bi se izbegla ozbiljna katastrofa.


U Ministarstvu su bili uvereni da će objavljíivanjem podatka o vanrednoj dotaciji zdravstvu potpuno umiriti "protestante“ i da će odmah početi povlačenje otkaza koji stupaju na snagu 1. marta.


Međutim, do sada niko od njih nije povukao zahtev za razrešenje radnog odnosa jer su instruisani od sindikalnih vođa da previše ne žure dok im država ne da crno na belo da će odobrena sredstva biti "pravilno raspoređena".


Tako je jedan od lekarskih sindikalnih vođa, osećajući da je vlada spremna na nove ustupke, danas lekarima poslao e-mail u kojem stoji: “Procenite rizik ostajanja na poslu i posle 1. marta, s obzirom da možemo postići i dobiti od države više“ - napisao je sindikalista Miloš Volman svojim kolegama, osećajući da je država "priterana uz zid“.


Lekari su, kako se procenjuje, u povoljnijem položaju nego zaposleni u ostalim državnim službama koji su takođe spremni na štrajk, jer u susednim zemljama, pre svega u Nemačkoj i Austriji, su veoma raspoloženi da iskoriste češki lekarski egzodus i popune svoje zdravstvene redove. Najviše su traženi hirurzi, neurohirurzi, ginekolozi i pedijatri.

Sreda 16.02.2011. 14:15
Clanice EU,sve vise napreduju u blagostanju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online