Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.02.2011.
17:14
Srna, Beta, Vestionline A

Libija: Pucnjava u celoj zemlji, svet želi brzu reakciju

Libijska opozicija tvrdi da je oslobodila gradove na istoku zemlje, na zapadu se trenutno vode oštre borbe protivnika i pristalica režima, a međunarodna zajednica pojačava pritiske u pokušaju da zaustavi krvoproliće u toj zemlji.

Situacija u Libiji se ne smiruje
 

Jedanaestog dana pobune protiv vođe Moamera Gadafija, protesti se šire zapadno od Tripolija ka Bengaziju, po priobalnim gradovima ili onima blizu priobalja, koji su do sada bili pošteđeni sukoba.


Prema informacijama koje prenose neki mediji, u gradu Misurata (150 kilometara od prestonice) vode se oštri sukobi između pristalica režima i demonstranata.

Sukoba je bilo i u Zaviji (60 kilometara od glavnog grada), gde su prema državnim medijima "teroristi" oteli više vojnika, dok je u Bengaziju, u napadu snaga reda na civile navodno poginulo 23 ljudi, a 44 ih je ranjeno.


Gadafijeve snage pucale na demonstrante u Tripoliju

Snage lojalne libijskom vođi Moamaru Gadafiju otvorile su u petak vatru na demonstrante u Tripoliju, koji su počeli proteste u nekoliko delova grada posle podnevne molitve, javljaju agencije, pozivajući se na izjave očevidaca.


Televizija Al Džazira je javila da je u pucnjavi ubijeno dvoje ljudi, a nekoliko ranjeno. Agencija Rojters javlja, pozivajući se takođe na očevice, da snage bezbednosti pucaju na demonstrante i u zapadnim delovima grada. Agencije se pozivaju na očevice, ali ističu da izveštaji nisu mogli odmah da budu provereni.


"Snage reda pucaju nasumice na demonstrante", rekao je AFP-u telefonom jedan od stanovnika istočnog Tripolija posle glavne molitve petkom, tvrdeći da ima mrtvih na ulicama Sug al-Džoma.


Stanovnici drugih istočnih kvartova, uključujući Ben Ašur i Fašlum, kažu da su bili svedoci "neprekidne paljbe na svakoga ko se pojavi na ulici".

Zauzeta ambasada Libije u Parizu

Grupa aktivista libijske opozicije, koji sebe nazivaju "deca revolucije", preuzeli su kontrolu nas ambasadom Libije u Parizu.


"Preuzeli smo kontrolu nad ambasadom. Ambasador nema više legitimitet, jer je odbio da pruži podršku libijskom narodu", rekao je portparol tog pokreta koji je želeo da ostane anoniman. Kordon policije obezbeđuje ulaze u tu zgradu i sprečava dostavljanje hrane mladim demonstrantima.


Brojne države traže hitne mere protiv Libije

Lideri više zemalja sveta zatražili su danas hitno preduzimanje mera protiv vlasti u Libiji, od uvođenja sankcija, zabrane izlaska iz zemlje do embarga na oružje, radi zaustavljanja krvoprolića u toj zemlji.


Predsednik SAD Barak Obama konsultovao se sa liderima Velike Britanije i Francuske Dejvidom Kameronom i Nikolom Sarkozijem o krizi u Libiji.
 

Dačić: Za sada bez podataka da među stradalima ima Srba

Ministar unturašnjih poslova (MUP) Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da za sada nema informacija o tome da među stradalima i povređenima u sukobima u Libiji ima državljana Srbije.
"Ako ima takvih slučajeva očigledno su želeli da ostanu van javnosti. Kada je reč o običnim građanima, nema povređenih", rekao je novinarima u Palati Srbije Dačić koji je na čelu tima za evakuaciju srpskih državljana iz Libije.

SAD pokušavaju da postignu konsenzus sa ostalim državama o akcijama koje će biti preduzete protiv Gadafijeve vlade, koju je Obama osudio zbog "nečuvenog" nasilja koje je ispoljila prema svom stanovništvu.


Nemačka je pozvala EU na uvođenje sankcija protiv libijskih zvaničnika, uključujući zabranu putovanja porodici Moamera Gadafija kao i embargo na oružje.


"Nije više reč o postavljanju rokova, već o delovanju sada", izjavio je ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele poručivši da EU neće čekati, već će delovati.


O nacrtu rezolucije danas se na sastanku Saveta bezbednosti UN neće glasati. Rusija i Kina, stalne članice SB UN s pravom veta, koje načešće odbijaju da podrže sankcije UN prema nekoj zemlji, ne protive se razmatranju sankcija protiv Libije.

POVEZANE VESTI

Petak 25.02.2011. 18:38
amerika ce gurnuti sve moguce idiote u libiju da se rasplamsa gradjanski rat kako bi mogli na kraju oni da intervenisu. CIA je vec zauzela naftna postrojenja. ipak ce biti kako je USA planirala. NATO samo sto nije udario, a americka cizma cupka na prag libijske drzave.
Petak 25.02.2011. 17:57
Kreatori ovih vesti iz Bete su potpuno odlepili.Lupaju bez veze kao da smo i mi osvajaci.Posebno me iritira komentar da brojne zemlje traze mere protiv vlasti.Sta je sa demonstrantima koji ubijaju vojsku u lupaju tudju imovinu.Medjunarodna zavera protiv Libije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online