Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.12.2009.
09:52
Vestionline A

Francuska zakonom uvodi žene u upravne odbore

Partija desnog centra francuskog predsednika Nikole Sarkozija podnela je parlamentu predlog zakona prema kome žene moraju činiti 50 odsto članova upravnih odbora svih važnijih kompanija do 2015. godine kako bi se stvorila polna jednakost, u još uvek, muškom svetu biznisa.

U predlogu zakona, koji je ove nedelje ušao u skupštinsku proceduru, sve firme koje su registrovane na pariskoj berzi moraće da uspostave polnu jednakost među članovima svojih upravnih odbora. Broj žena će se gradacijski povećavati, 20 odsto u prvih 18 meseci, 40 za četiri godine da bi se 2015. postigao željeni broj.


Druge zemlje

Norveška je bila prva zemlja koja je 2003. godine uvela zakonske propise kako bi povećala broj žena na čelnim pozicijama u korporativnom sektoru. Zakonska promena je uticala na skoro 500 državnih kompanija, uključujući i 175 koje se nalaze na berzi u Oslu. Ko ne poštuje zakonsku kvotu od 40 odsto žena članova odbora može da se suoči sa zatvaranjem firme.
Sada je Norveška zemlja kooja ima najveći procenat žena na vodećim pozicijama, čak 44,2 odsto. Poređenja radi u Velikoj Britaniji ih je 12 odsto, a svaki četvrti upravni odbor čine samo muškarci. Švedska je povećala broj žena na 22, a Finska na 17. odsto. Među 500 najbogatijih američkih firmi u upravnim odborima sedi nešto više od 15 odsto žena.
 

Predlog se odnosi i na državne i na privatne firme (u kojima inače postoji velika odbojnost prema bilo kojoj vrsti kvota koje država nameće), i prema zamisli predlagača trebalo bi da bude "elektro-šok“ za francuski korporativni svet u kome samo 10,5 odsto žena zauzima ključne pozicije.


Danijel Lebeg predsednik konzervativno nastrojenog francuskog Instituta direktora je rekao da su kvote "nužno zlo“ i jedini način da se podstakne progres u ovom sektoru. An Loveržon, predsednica AREVA je rekla da je promenila mišljenje o strategiji za koju je nekada smatrala da je "ponižavajuća za žene“.


"Posle godina koje prolaze bez promena, treba shvatiti da se stvari neće promeniti same od sebe“, rekla je ona u intervjuu francuskom Figaru.


Sličan poduhvat u Francuskoj bio je i 2000. godine kada su napravljene čak i izmene u ustavu kako bi se uveo paritet čiji je cilj bio da uvede veći broj žena u parlament, ali je neuspeo. Zbog toga je veliki broj Francuza skeptičan i povodom ovog predloga. Posle poslednjih izboria samo 18 odsto članova Donjeg doma su žene.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online