Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 21.03.2011.
14:22 >> 18:47h
Vestionline A

Medvedev: Rusija spremna da posreduje

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da njegova zemlja neće učestvovati u zatvaranju vazdušnog prostora Libije niti u kopnenim operacijama u Libiji, ali je spremna da upotrebi svoje mirovnjačke potencijale i posredničke napore. Ruski premijer Vladimir Putin kritikovao je rezoluciju Saveta bezbednosti UN za Libiju jer je njome omogućena vojna intervencija na suverenu državu.

Rusija nije prekidala odnose sa Libijom: Medvede i Gadafi

 


"Rezolucija je puna propusta i omogućava sve i podseća na srednjovijekovni poziv na krstaški rat. U stvari, omogućava intervenciju na suverenu državu", rekao je Putin.

Medvedev kritikuje Putina

 

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je danas kao neprihvatljivo termin "krstaški", koji je upotrebio premijer Vladimir Putin opisujući vojnu intervenciju u
Libiji. To je prvi put da se Medvedev i Putin otvoreno ne slažu, godinu dana pre predsedničkih izbora u Rusiji.

"Treba biti veoma obazriv kada se daju izjave o Libiji. Smatram da rezolucija (UN) predstavlja i našu interpretaciju događaja u Libiji, ali ne u potpunosti. Zbog toga nismo iskoristili pravo na veto", dodao je ruski predsednik.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin izjavio je da aktivnosti zemalja-članica Alijanse, koje učestvuju u operaciji protiv libijskog lidera Moamera el Gadafija, premašuju okvire Rezolucije Saveta bezbednosti UN o Libiji.


“Smatram da udari po ciljevima, koji nemaju veze sa avijacijom, uključujući sredstva protivvazdušne odbrane, aerodrome, vazdušne ciljeve, sve to izlazi iz okvira označenih ciljeva i ne odgovara Rezoluciji SB UN o Libiji”, rekao je Rogozin.
 

Prema njegovim rečima, i dodao da je sada je u NATO-u uveden režim povećane poverljivosti za informacije koje se odnose na vojnu operaciju u Libiji.

I Indija protiv bombardovanja Libije

 

Indijski ministar inostranih poslova S. M. Krišna pozvao je da budu obustavljeni vazdušni napadi na Libiju, ocenivši da oni prete da ugroze živote najviše nedužnih civila, stranih građana i diplomatskih misija.

 

"Žalimo zbog bombardovanja koje je u toku. Indija poziva sve strane da izbegnu upotrebu nasilja za rešavanje spora. Smatram da je hitno potrebno zaustaviti oružani konflikt", izjavio je ministar.

Ministar je napomenuo da vazdušni napadi štete uglavnom nedužnim civilima, stranim građanima i diplomatskim misijama. 

“To objašnjavam time što među saveznicima nema jedinstva o tome na koji način je neophodno ispunjavati Rezoluciju”, rekao je Rogozin.
 

Ranije danas rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da zvanična Moskva poziva zapadnu koaliciju da prestane sa neselektivnom primenom sile u Libiji i da smatra nedopustivim prekoračenje mandata iz rezolucije 1973 Saveta bezbednosti, radi dostizanja ciljeva ''koji otvoreno prevazilaze okvire njenih odredbi''.
 

U međuvremenu, ruske agencije su prenele saopštenje Kremlja da je ruski predsednik Dmitrij Medvedev razrešio dužnosti dosadašnjeg specijalnog predstavnika za veze sa liderima afričkih država Alekseja Vasiljeva i na mesto specijalnog predstavnika za saradnju sa zemljama Afrike imenovao dosadašnjeg predstavnika za Sudan i predsednika Komiteta za međunarodne odnose u Savetu federacije (gornjem domu parlamenta) Mihaila Margelova.

Medvedev: Rusija spremna da posreduje

Rusija neće učestvovati ni u kakvim operacijama zatvaranja vazdušnog prostora Libije, neće upućivati kontingente u slučaju kopnene operacije, ali je spremna da upotrebi svoje mirovnjačke potencijale i posredničke napore, izjavio je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev.


„Mi svoje odnose sa Libijom nismo prekidali, zato naše posredničke usluge mogu biti potrebne“, rekao je Mevedev, prenose svetske agencije. „Svi treba da učestvujemo u tome kako bi putem pregovora pokušali da prekinemo taj konflikt“, rekao je ruski predsednik, naglašavajući da su upravo na to usmerene rezolucije Saveta bezbednosti UN o Libiji i da upravo stoga Rusija nije uložila veto na Rezoluciju 1.973 SB UN.


"Naravno, nećemo učestvovati u zatvaranju vazdušnog prostora, nećemo upućivati kontingent ukoliko bude kopnene operacije, ali ćemo upotrebiti svoje mirotvoračke potencijale i posredničke napore“, rekao je Medvedev.

Konstatujući da trenutno ne postoji koalicija koja bi mogla sprovoditi usaglašenu politiku, predsednik Rusije je dodao da aktivnosti nisu usaglašene i da mu se čini da ne postoji jedinstven plan usmeren na jačanje mira u Libiji.


"Drugo pitanje je s kim tamo razgovarati“, rekao je Medvedev, dodajući da za mnoge zapadne zemlje libijski lider Muamer el Gadafi nije pogodan.


Prema rečima ruskog predsednika, Moskva je svesno glasala za Rezoluciju 1.973 Saveta bezbednosti UN, preneo je Itar-Tas. "Ne smatram tu rezoluciju pogrešnom, ona u celini odražava naše shvatanje onoga što se događa“, rekao je Medvedev novinarima, komentarišući uzdržanost Rusije pri glasanju o rezoluciji, dodajući da je pogrešno sada govoriti da Rusija nije znala šta radi.

„Mi smo na to išli svesno, takve su bile moje instrukcije Ministarstvu inostranih poslova", dodao je ruski predsednik.


"Rusija je maksimalno pažljivo pratila situaciju i bespogovorno osudila postupanje rukovodstva Libije prema sopstvenom narodu. Rukovodeći se tim shvatanjem, mi smo podržali rezolucije 1.970 i 1.973 SB UN upravo radi zaštite civilnog stanovništva i sprečavanja eskalacije konflikta“, rekao je Mevedev.


Prema njegovim rečima, razvoj događaja pokazuje da su počele borbene aktivnosti u kojima stradaju i civilni objekti i mirno stanovništvo. "To se ne sme dopustiti“, upozorio je Medvedev, napominjući da primena sile treba da bude proporcionalna dešavanju na terenu.
 

"Nadam se da će usaglašavanjem delovanja međunarodne zajednice u Libiji biti uspostavljen mir i donete mere za sprečavanje širenja konflikta na druge zemlje“, kazao je šef ruske države.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2011. 14:38
Dobro jutro, u rezoluciji piše da se mogu primenti sve odgovarajuće mere za zaštitu lokalnog stanovništva. Ta je mera primenjena tako da se uništavaju Gadafijevi tenkovi i vozila koja stoje na putu hijenama iz Bengazija, koje se privlače u stopu iza bombi. Plan je jasan i sprovodi ga SAS u očekivanju podrške sa mora "zbog embarga na oružje" pa da goloruki zauzmu terminale u Ras Lanuf i Misrati. Možda da popijete malo votke sa martini kao Džems Bond da konačno krenete sa hitnim sazivanjem sednice UN jer ste saznali šta se radi.
Ponedeljak 21.03.2011. 14:34
Imali ste vi sansu da kazete sta mislite, sad je sve ovo ne potrebno.
Ponedeljak 21.03.2011. 14:28
ajde, dobro da su se sjetili malo jače krenuti...I ne prekasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online