Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 28.03.2011.
13:06
Beta, Fonet A

Turska pomaže NATO, ali ne bombarduje Libiju

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će njegova zemlja preuzeti kontrolu aerodroma u Bengaziju kako bi se olakšao transport humanitarne pomoći za Libiju. Erdogan je dodao da je u kontaktima sa stranama u sukobu u Libiji i izrazio spremnost da posreduje kako bi se izbeglo dalje krvoproliće u toj afričkoj zemlji.

Ras Lanuf posle ulaska pobinjenika u grad

Erdogan, međutim, nije precizirao kada će Turska preuzeti aerodrom u Bengaziju, uporištu pobunjenika na istoku zemlje.

On je, takođe, rekao da će Turska pomoći u sprovođenju odluke o zoni zabranjenog leta, ali da neće učestvovati u vazdušnim napadima na kopnene ciljeve. Erdogan je naglasio da njegova zemlja nikada neće upotrebiti oružje protiv libijskog naroda.

Međutim, NATO će, kako je dogovoreno, koristiti vazduhoplovnu bazu u Izmiru za kontrolu letova nad Libijom. Turska, takođe, učestvuje sa četiri fregate i jednom podmornicom u kontroli embarga na uvoz oružaja u Libiju, kao i u doturanju humanitarne pomoći građanima te afrčke zemlje.

Turska je jedina muslimanska država članica NATO-a.

Erdogan je rekao da ima kontakte i s pukovnikom Moamerom Gadafijem i s predstavnicima Prelaznog nacionalnog saveta, koji su formirali pobunjenici.

"Ukoliko dve strane u konfliktu u Libiji zatraže da Turska posreduje mi ćemo to prihvatiti", kazao je Erdogan londonskom "Gardijanu" i dodao da bi to bilo rađeno u okviru NATO-a, Arapske lige i Afričke unije.

Ankara je prihvatila rezoluciju Saveta bezbednosti UN i uključila se u akciju kontrole zone zabranjenih letova nad Libijom, ali je oštro kritikovala koalicione snaga, pogotovo Francusku, zbog bombardovanja Libije i velikog broja žrtava.

U Ankari upozoravaju da bi odugovlačenje konfklikta u Libiji doveo do stvaranja "drugog Iraka".

Ponedeljak 28.03.2011. 13:13
Podrzavam sto je Crveni Krst pomogao stradalima na Haitiju i u Japanu i sto to i dalje radi!Ali zasto se ne pokrene i sad ,pa da pomogne gladnoj deci Libije!?
Ponedeljak 28.03.2011. 13:19
1.Ako kontrolisete embargo, otkud onda pobunjenicima oruzje? 2:Erdogan je naglasio da njegova zemlja nikada neće upotrebiti oružje protiv libijskog naroda. Međutim, NATO će, kako je dogovoreno, koristiti vazduhoplovnu bazu u Izmiru za kontrolu letova nad Libijom-----Tko ovde koga....? 3:Posredovanje u okviru NATO-a, Arapske lige i Afričke unije.---Zasto NATO-a? Valjda samo Africke Unije i Arapske lige. Mogli bi Turci da oprze prste ako pocne generalna zurka.I dalje smatram da duze pravoslavnom svetu ono poluostrvce sa hramom ili Konstantinopolj u Istanbulu.Hm,...mislio sam da su mudriji i da gledaju ekonomsku stranu uspeha, ali kad ono, ljute ciku Vladimira oko Juznog toka, a u EU ne idu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online