Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 09.04.2011.
21:15 >> 21:37h
Vestionline A

Stigao Berluskoni, ali stigli i novi imigranti

Premijer Italije Silvio Berluskoni stigao je Lampeduzu, odakle je jutros evakuisano više stotina izbeglica iz Afrike ali su nekoliko sati kasnije stigli novi imigranti, prenose italijanski mediji.

Silvio Berluskoni stigao u Lampeduzu
 

"Vidite, održali smo reč. Sve je pod kontrolom", rekao je premijer pozdravljen aplauzima građanima koji su ga dočekali u luci.

Francuska će morati da prihvati deo imigranata

 

Italija je danas obavestila Francusku da će veći deo od 20.000 tunišanskih imigranata koji su proteklih sedmica pobegli u Italiju najverovatnije stići i do Francuske tako da bi već sada trebalo da ih prihvati.

 

Italijanski premijer Silvio Berluskoni pozvao je i Nemačku i preostali deo Evrope da pokažu solidarnost sa Italijom i prihvate imigrante, jer, u protivnom, mogu dovesti u pitanje čitavu ideju Evropske unije, prenosi AP.

 

Italija je, kako podseća AFP, izazvala diplomatski spor ove sedmice kada je najavila da će dati šestomesečne boravišne dozvole za više od 20.000 tuniskih imigranata, što bi im, u interpretaciji Šengena, dozvolilo da putuju u Francusku.

 

Nemačka je odmah uzvratila da je to "udarac duhu Šengena", a Berluskoni je danas istakao da će nemačka kancelarka Angela Merkel "morati da se suoči sa realnošću i sa činjenicom da je Evropa nešto realno i konkretno ili da to nije, a ako nije onda je bolje da se ponovo odvojimo i da svako prati svoja strahovanja i svoj egoizam".

 

Berluskoni je dodao da misli da će "kancelarka morati da se složi sa zajedničkom politikom u odnosu na ovaj ljudski 'cunami'".

 

Italijanski premijer je rekao i da će početak deportacija tuniskih imigranata biti psihološka poruka onima koji se tek spremaju da krenu za Italiju.

Berluskoni je, pošto ga je na dočeku pozdravio gradonačelnik Lampeduze Dino de Rubeis, ocenio da je ostrvo "ispražnjeno" od imigranata, kao što je i obećao.

Dolazak imigranata iz Afrike, međutim, nastavljen je. Sredinom dana oko 250 imigranata iz Libije iskrcalo se na ostrvo, a nadležne službe pomogle su brodu u nesreći oko 20 kilometara od obale, koji je navodno dolazio iz Tunisa s oko 50 ljudi.

Franko Fratini, italijanski ministar spoljnih poslova, svojevremeno je upozorio da zbog rata u Libiji i sukoba u ostalim mediteransko-afričkim zemljama, Evropi preti biblijski egzodus.

U petak uveče, oko 530 izbeglih iz Libije iskrcalo se na to italijansko ostrvo. Jutros je nekoliko stotina njih evakuisano vojnim brodovima ili avionom. Prošle srede, najmanje 150 ljudi se utopilo kada se brod koji ih je prevozio prevrnuo. Brod koji je dolazio iz Libije, prevozio je Etiopljane, Eritrejce i Somalijce.

Već nekoliko nedelja, stotine afričkih imigranata svakog dana stižu iz Libije gde je lider režima Moamer Gadafi otvorio luke za hiljade onih koji žele da napuste zemlju zahvaćenu sukobima.

Njima se priključuju i hiljade mladih Tunišana, koji od svrgavanja režima, sredinom januara, pokušavaju da preko italijanskog ostrva stignu u Evropu u potrazi za boljom budućnošću.

Od početka godine, prema zvaničnim podacima, 25.800 imigranata iskracalo se na tlo Italije, a najveći broj njih nalazi se na Lampeduzi, udaljenoj manje od 100 kilometara od obala severne Afrike.

Berluskoni je 30. marta obećao stanovnicima Lampeduze da će u roku od "dva, tri dana" isprazniti ostrvo od imigranata.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.04.2011. 09:48
Gadafi je mnogo pametan. Otvorio je granice pa ko voli, nek izvoli! Ovako ce imati svoje sunarodnike svuda u svetu. Zna on sta radi!
Nedelja 10.04.2011. 09:45
A sta li je Evropa mislila? Ne valja im zivot u Libiji za Libijski narod, a ne vole ni to da im dodju "u goste"? ??????
Subota 09.04.2011. 22:07
Е па ред је да се гости дочекају лепо и домаћински.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online