Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.04.2011.
06:11
R. Lukić - Vesti A

Ajnštajnova unuka umire u bedi

Petar Stojanović, osnivač Memorijalnog društva "Nikola Tesla", obratio se Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu u nameri da deo zarade od korišćenja lika i dela Alberta Ajnštajna pripadne teško bolesnoj Evelin.

Mileva Marić (sedi) sa sinovima Hansom, Eduardom i snajom Fridom
 

Slikar iz Sent Galena Petar Stojanović, osnivač Memorijalnog društva "Nikola Tesla", pokušava da pomogne Evelin Ajnštajn, unuci slavnog naučnika koja u teškoj bedi živi u Albani, predgrađu San Franciska. Ova 70-godišnjakinja vezana je za invalidska kolica, bori se sa karcinomom i nema novca za lekove.

U kontakt sa Ajnštajnovim naslednicima Stojanović, poznat kao poklonik nauke i zaštitnik srpske baštine, došao je 2004, kada je na ciriškom groblju, 56 godina posle njene smrti, pronašao neobeležen grob Mileve Marić, prve supruge tvorca teorije relativiteta. U nameri da o tom otkriću obavesti njenog unuka Berharda Ajnštajna, za kojeg je saznao da živi u Bernu, upoznao je i Evelin Ajnštajn, usvojenu kćerku Albertovog i Milevinog starijeg sina Hansa Alberta.

U POMOĆ POZVALA I MEDIJE: Evelin Ajnštajn
 

Potresen sudbinom unuke slavnog naučnika, Stojanović je ušao u priču koju nije očekivao. Evelin Ajnštajn, pritisnuta siromaštvom i saznanjem da Hebrejski univerzitet u Jerusalimu, na koji je njen deda preneo sva svoja prava, ubire čak 18 miliona dolara godišnje od korišćenja lika i dela genijalnog naučnika, angažovala je pre tri godine advokate kako bi dobila delić tog profita. Podršku je zatražila i od društva "Nikola Tesla", odnosno Petra Stojanovića.

Stojanović je pozvao Hebrejski univerzitet, a posle razgovora sa Barbarom Volf, službenicom zaduženom za Ajnštajnovu arhivu, obratio im se i pismeno. Objasnio je da je Evelin teško bolesna, da sedi u kolicima "napumpama kortizonom", kao i može da kupi lekove samo za dva meseca. Obrazložio je i da Evelin nije dobila ni centa ni od Albertovih i Milevinih pisama koja su prodata 1986.

- Hebrejski univerzitet treba da mi pomogne, jer oni na kraju krajeva od imena moga dede zarađuju milione dolara - rekla je Evelin.

Barbara Volf je u pismenom odgovoru navela da je "situacija gospođe Evelin žalosna", ali da je stanje sasvim drugačije:

"Ugovori povezani s Ajnštajnovim imenom koje godišnje zaključujemo donose najviše milion dolara. Oni se protežu na više godina, pa je i svota koju Evelin spominje ostvarena u dužem vremenskom periodu, a ne u toku jedne godine. Novac se troši za naučne svrhe i potrebe Hebrejskog univerziteta, a između ostalog i za finansiranje Ajnštajnove arhive pri univerzitetu. Ako vam kažem da zarađujem samo osminu plate mog poznanika, gimnazijskog učitelja u Ženevi, onda će vam biti jasno kakav je budžet našeg univerziteta..."
 

Dedu su prevarili
 

Stojanovićevu napomenu da je Evelin odigrala presudnu ulogu u pronalaženju pisama koje su Mileva i Albert kao mladi zaljubljeni par razmenjivali u periodu između 1897. i 1903. godine, u Jerusalimu nisu hteli ni da čuju. Tvrde da s pismima nemaju ništa, jer su ona, navodno, porodično vlasništvo.
 

ČUVAR SRPSKE BAŠTINE: Petar Stojanović

"Originali su na aukciji prodati devedesetih godina, a mi u arhivi imamo samo kopije koje nisu prodate. Prihodi od Ajnštajnovih rukopisa koje je on 1955. zaveštao svojoj sekretarici Heleni Dukas, a ona posle svoje smrti 1982. u nasleđe ostavila našem univerzitetu, iznose godišnje tek oko desetak hiljada dolara. Prošle godine bilo je više akcija oko Ajnštajnovog nasleđa ( ime, pisma, fotografije, rukopisi ), ali mi u arhivi nemamo nikakvo pravo da u ovom sporu zastupamo bilo koga, pa tako ni Evelin", zaključila je Barbara Volf.
 

- Oni moraju da plate. Ja sam poslednja Ajnštajnova naslednica. Oto Nathan, upravnik zaostavštine, Helen Dukas, Ajnštajnova sekretarica i Margot Ajnštajn, ćerka Albertove druge žene Elize, izmanipulisali su mog dedu i uzeli mu sav novac. To je krađa. Novac treba da pripadne porodici, a mi nismo dobili ni novčić - rekla je ogorčena Evelin u telefonskom razgovoru sa Petrom Stojanovićem.

- Ona je jako bolesna. Kičmu ne sme da operiše, a verovatno će ostati i bez noge. Moju ponudu da joj pošaljem nešto novca, bar za lekove, nije prihvatila - kaže Stojanović koji dobar deo svojih prihoda troši na istraživanje o Nikoli Tesli i Milevi Marić, o kojima poseduje više od 450 dragocenih dokumenata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online