Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.04.2011.
19:42
Lj. Jakšić - Vesti A

Vojvođanski Mađari biraju parlamentarce u Budimpešti

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana juče je usvojila novi Ustav koji, uz ostalo, daje pravo Mađarima koji žive van domovine, da biraju poslanike za mađarski parlament.

Mađarska je glasovima dvotrećinske većine poslanika dobila novi Ustav prema kome je, uz ostalo, ustanovljeno pravo svih Mađara, ma gde živeli, da ravnopravno glasaju sa svojim zemljacima u matici i biraju poslanike za parlament u Budimpešti.

Zdanje mađarskog parlamenta na obali Dunava u Budimpešti

Takvo ustavno opredeljenje, prema oceni slovačkih eksperata, može izazvati negativne reakcije pre svega u susednim zemljama Slovačkoj, Srbiji i Rumuniji, čiji će građani, pripadnici brojnih mađarskih nacionalnih manjina, dobiti dvostruko biračko pravo, što baš nije uobičajeno u evropskoj ili svetskoj parlamentarnoj praksi.


U prvim reakcijama na ovaj ustavni potez, pre svega u Slovačkoj, brojni političari procenjuju da je takvo ustavno opredelenje deo "nostalgičnih" ambicija aktuelne vlade, koja trenutno presedava EU, da se bar na ovaj način ponovo za Budimpeštu vežu Mađari koji su se, odlukama za njih krajnje nepovoljnog Trijanonskog sporazuma, "preko noći" našli van granica domovine.


Oni najoštriji kritičari ovakvih poteza Viktora Orbana u svemu tome vide nastojanja za "rehabilitacijom" nekadašnje prostrane "Velike Mađarske".


Sporazumom u trijanonskom zamku kod Pariza, potpisanom ubrzo nakon okončanja Prvog svetskog rata u kome su Mađari učestovali na "gubitničkoj strani", Mađarska je ostala bez dve trećine teritorije koje su podaljene između Čehoslovačke, Austrije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.


Tadašnje emotivno stanje Mađara nedavno je opisao jedan od poslanika vojvođanskih Mađara u srpskom parlementu ,rečima da "shvata kako se sada osečaju Srbi sa Kosova, jer su se tako pre šest decenija osećali milioni njegovih sunarodnika kada su jednog dana 1920. godine legli u krevet u Mađarskoj, a probudili se u sasvim drugoj državi“.


Mađarima je tada najteže pao gubitak Erdelja gde sada, na teritoriji Rumunije, živi preko dva miliona njihovih sunarodnika, a mađarsko žaljenje je tada vidno bilo izraženo i zbog Mađara koji žive u Bačkoj i Banatu.


 

Viktor Orban

Sada, šest decenija posle, mađarski parlementarci, dok u najvišem demokratskom telu dominira nacionalistički orijentisana stranka premijera Viktora Orbana, po svemu sudeći žele da ublaže "trijanonske rane" i da svojim zemljacima koji, zahvaljujući tim istorijskim okolnostimažive van granica domovine, omoguće što veća, državom zagarantovana prava kakva imaju i Mađari koji su, posle "Trijanona", imali tu privilegiju da nastave da žive u nacionalnim državnim granicama.


U okviru tih nastojanja, najpre je donešen zakonski akt koji omogućava svim etničkim Mađarima da dobiju pasoš matične države što je izazvalo oštre reakcije Slovačke, u kojoj živi 600 hiljada Mađara. Slovački parlament je ostavio pripadnicima mađarske nacionalne manjine da "biraju" između državljanstva zemlje u kojoj žive i državljanstva matične zemlje.


U Srbiji takve radikalne mere nisu preduzete, pa da njeni građani mađarske nacionalnosti, bez posledica po svoj status u našoj zemlji, mogu pored srpskog da uzmu i mađarski pasoš.


Vodeći analitičar "Slovačkog saveza za nacionalnu politiku", Tomaš Stražni, misli da biračko pravo etničkih Mađara da mogu "dvostruko" da glasaju, nije dobro ni za zemlje čiji će građani ubuduće biti glasački "rastrgnuti" između dve države, niti za
etničke Mađare i odnos sredina u kojima žive prema njima.


Novi ustav Mađarske sadrži i niz drugih novina koje, kako je ranije nagovešteno, neće naići na "oduševljenje" pre svega Brisela, gde je, u prostorima EU,

presedavajuća Mađarska već izložila "poklon tepih" na kome su, uz proteste brojnih evro-poslanika, izvezene granice Velike Mađarske.


Novim mađartskim Ustavom se ograničavaju prava Ustavnog suda koji će se ubuduće, kao u Austgro-Ugarskoj, zvati Kurija.


Ograničava se pravo na abortus, a formulacija po kojoj se porodicom smatra isključivo veza između pripadnika različitih polova, nije u skladu sa stavom EU u odnosu na homoseksualce.


Ustavom se menja i sadašnje službeno ime zemlje Mađarske Republika, koja će,od prvog dana 2012. godine, kada novi osnovni mađarski zakon stupa na snagu, zvati samo Mađarska.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2011. 20:12
У мађарском парламенту доминира националистички орјентисана странка премијера ... и тако даље. Националистички орјентисана ? Благо Мађарима ем су у унији, ем смеју да имају националистички орјентисане странке ...
Sreda 20.04.2011. 06:40
ako ovim madjarcicima smeta sto nisu u madjarskoj....put pod noge netreba viza
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online