Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.04.2011.
23:42
Beta A

Izraelski intelektualci za stvaranje palestinske države

Sedamanest dobitnika nagrade Izrael, najvećeg izraelskog priznanja u oblasti umetnosti, nauke i književnosti, pozvalo je danas na stvaranje palestinske države u okviru granica koje su postojale pre rata 1967. godine, navodi se peticiji koji je Frans pres dobio na uvid.

Izraelski intelektualci se zalažu da Palestinci dobiju svoju državu

Peticija u kojoj se navode delovi iz Deklaracije o nezavisnosti Izraela, trebalo bi da simbolično bude potpisana u četvrtak u Tel Avivu, ispred zdanja gde je 14. maja 1948. proglašena država Izrael.

Palestinci zahtevaju priznavanje svoje države u okviru granica od 4. juna 1967, odnosno pre Šestodnevnog rata. U sastav te države bi ušao i istočni Jerusalim, Zapadna obala i pojas Gaze.

"Pozivamo na priznavanje nezavisnosti palestinske države kao suseda Izraela i u okviru granica naše nezavisnosti koje su određene primirjem iz 1949", navodi se u tekstu peticije.

To primirje je označilo kraj prvog izraelsko-arapskog rata koji je doveo do stvaranja Izraela. Te granice između Izraela i palestinskih teritorija nisu menjane sve do juna 1967. godine.

Inicijatori peticije ističu da Povelja o nezavisnosti Izraela iz 1948. proističe iz "Rezolucije UN o podeli od 29. novembra 1947. u kojoj se poziva na stvaranje demokratske jevrejske države i demokratske arapske države".

"Potpuno okončanje (izraelske) okupacije je bitan uslov za oslobađanje dva naroda", izraelskog i palestinskog, zaključuju izraelski intelektualci.

Peticiju su između ostalih potpisali profesori Jehuda Bauer, David Tartakover, Zev Sternhel, bivši predsednik Akademije nauka Menahem Jari, osnivačica partije Merec Šulamit Aloni i slikar i skulptor Dani Karavan, svi dobitnici nagrade Izraela, kao i dramaturg Jehošua Sobol.

Ta grupa intelektualaca je u januaru pokrenula peticiju protiv nacrta zakona o pokretanju parlamentarne istrage o finansiranju izraelskih nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Rasprava o tom nacrtu zakona za sada je odložena.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2011. 09:56
Radi mira i boljeg zivota na celoj zemlji narodi koji imaju medjusobne probleme i nikakvu zelju za zajednickim zivotom treba da imaju sopstvene drzave,osim onih stranaca koji su miloscu primani u druge zemlje,namnozili se i oteli deo zemlje domacina,kao siptari na primer.Sve one koji su iskoristili necije gostoprimstvo da bi im zabili noz u ledja treba vratiti tamo odakle su im koreni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online