Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.04.2011.
06:44

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Vaskrs kod Lužičkih Srba

Uskršnji praznici posebno su živopisni među severnim srpskim sunarodnicima u Lužici, na krajnjem istoku Nemačke, gde današnji Lužički Srbi, njih oko 60.000, podeljenih na protestante i rimokatolike, živi već više od jednog milenijuma.

Povorka lužičkih Srba
 


Toliko ih je kroz vekove ostalo od brojnih polapskih slovenskih plemena koja su se tokom velike seobe od 2. do 4. veka naselila na granici tadašnjeg Rimskog carstva kao zemljoradnički i stočarski narod. Govore varijantom srpskog jezika koja je bliža češkom i poljskom nego jeziku balkanskih Srba, mada njima naš jezik nije potpuno nerazumljiv.

Lužičani za sebe tvrde da su izvorni Srbi, a sunarodnike na Balkanu nazivaju južnom braćom. Smatraju ih onim delom srpskog naroda koji se od 4. veka zaputio na evropski jug, bežeći od ognja i mača kojima se uterivalo hrišćanstvo među ondašnjim neznabožcima u drugim delovima Evrope.

Jaje za dobru žetvu


Uskršnja jaja Lužički Srbi ukrašavaju i različitim zvezdanim oblicima. Postoji veliki broj motiva zvezda, kao i cveća, a crta se i točak. Da bi šareno uskršnje jaje potrajalo dugo kao ukras prethodno mu se izvade belance i žumance. Farbano jaje, "jajo" kako to kažu Lužičani, simbol je plodnosti. Otuda i lužičko-srpski običaj da se uskršnje jaje zakotrlja po polju da bi žetva bila dobra.


- Prilikom poseta Lužici naročito mi upečatljivi ostadoše u sećanju predvaskršnji prolećni festival kulture i uskršnji dani. Na prvom sam doživeo lužičkosrpsko narodno umeće i kulturu, na drugom veličanstvenu duhovnu ceremoniju uskršnjih jahača - kaže dr Mićo Cvijetić iz Beograda, koji je doktorirao na lužičkosrpskoj književnosti.


Pratio je na festivalu kultnu veštinu bojenja i umetničkog ukrašavanja uskršnjih jaja, uživao u šarenilu lepih nošnji sa raskošnim vezovima i bojama, koje tih dana krase trgove i ulice na kojima su istovremeno nastupali pesnici, za štafelajima slikari, horovi, folklorne grupe i muzičari.


- Posebno sam bio očaran zlatnim zvucima Lužice, duhovnim pesmama i setnim melodijama u kojima se prepoznaje drevni treptaj slovenske duše. Njihovo pevanje, setna poetična pesma ili setna religiozna narodna pesma, puna je tihe, nedodirljive tuge, čežnje i ljubavi, ali i pritajene radosti - priča dr Cvijetić.


U katoličkoj Lužici video je Cvijetić mnogo krstova sa razapetim Hristom, ispred kuća, u porodičnim domovima, pored puteva. Na nekima su upisani i stihovi nacionalnog pesnika Ćišinskog i oni u prevodu glase: "Bože budi milostiv! Sačuvaj zdrav i vedar moj srpski narod".


- Oni su veoma pobožan svet i moj drugi impresivni doživljaj bili su uskršnji blagdani i uskršnji jahači, tradicionalni običaj posebno prisutan u katoličkoj Gornjoj Lužici. Nagizdani konji, kao za svatove, a na njima konjanici koji idu od sela do sela, od varošice do varošice u pratnji svečano odevenog naroda. Jahači u crnim smokinzima i belim košuljama, sa kravatama i cilindrima, konji s kićankama. Prvi par u toj svečanoj povorci nosi crkvene zastave, a drugi je sa krstovima i raspećem. Pevaju crkvene pesme, a prihvata ih pratnja. Tako pronose radosnu vest da je vaskrsnuo Sin Božji, Isus Hristos - priča Cvijetić.

Porodični trougao


Da ne bi izumrla tradicija živopisnog ukrašavanja uskršnjih jaja voskom, uz pomoć pačjeg pera, koja datira još od 17. veka, tokom celog uskršnjeg posta, svakog vikenda, u muzeju u regionu Šprevald i Lauzic, najveštije domaćice prenose tajne ove umetnosti mlađim generacijama Lužičkih Srba. Jer, slike i razni filigranski motivi na uskršnjim jajima kod Lužičkih Srba imaju dublje značenje. Krugovi, na primer, predstavljaju Sunce i sunčevu svetlost. Trouglovi simbolišu vučje zube, što bi trebalo da otera zlo. Trougao, takođe, predstavlja i oca, majku i dete.


Povorka se formira kod crkve nakon jutarnjeg bogosluženja. Najpre se tri puta obiđe oko groblja u tišini da se oda pomen mrtvim precima pohranjenima u srpskoj zemlji. A onda uz blagoslov sveštenika obilaze Lužicui tek u predvečerje vraćaju se svojim kućama. Mnogi žive za taj dan, pripremaju sebe i konje cele godine, hrane ih i timare.

Neki to rade decenijama, od zrelog dečaštva do starosti, tradicija se prenosi s predaka na potomke. Dešava se da su na konjima u povorci zajedno otac i sin. Za dobrim konjima se zato nekada tragalo po celoj Lužici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online