Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 27.04.2011.
03:42
Press A

Štedljive sijalice izazivaju rak!

Nemački naučnici izneli su šokantno upozorenje da su štedljive sijalice kancerogene. Osim Nemaca, na štetnost sijalica koje bi uskoro trebalo potpuno da zamene klasične upozorili su i izraelski, i stručnjaci iz još nekih zemalja, a sa njima se slažu i sagovornici "Presa" iz Srbije.

Nove sijalice (desno) su ekonomičnije od starih, ali su izgleda opasne po zdravlje...
 

Obične sijalice bi do kraja naredne godine trebalo da budu izbačene sa tržišta EU, a njih će zameniti štedljive. Međutim, stručnjaci berlinske laboratorije "Alab" otkrili su da ove sijalice, kada su upaljene, ispuštaju kancerogene hemikalije fenol, naftalen i stiren. Ovo otkriće uzbunilo je i ostale stručnjake u Nemačkoj koji su upozorili na oprez.


- Oko tih sijalica se stvara električni oblak i ne bi ih trebalo koristiti u zatvorenim prostorima, a definitivno ne blizu glave - upozorio je Andreas Kirhner iz Federacije nemačkih inženjera.


Upozorenje na rak dojke

Pored Nemaca u priču oko štetnosti štedljivih sijalica uključili su se i izraelski istraživači sa Univerziteta u Haifi, koji kažu da ove sijalice mogu da izazovu rak dojke, ako se dugo koriste, jer emituju svetlo slično dnevnom, a to ometa proizvodnju korisnog hormona melatonina u organizmu.


Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu Slobodan Tošović potvrđuje za "Pres" da su fenol, naftalen i stiren izazivači raka i najveći zagađivači u zatvorenom prostoru!


- Mi nismo obavljali ispitivanja šta ispuštaju te sijalice, ali, ako je nemačko istraživanje tačno onda treba obratiti posebnu pažnju. Ove materije su toksične samo u velikim količinama, ali su zato hemikalije koje iniciraju početak raka. Kada su u pitanju kancerogene materije, onda je preporuka da ih u zatvorenom prostoru ima minimalno ili da ih nema uopšte, jer one mogu da deluju na pluća, jetru, srce... - objašnjava Tošović.


Olovo i živa

Inženjer Marija Veličković iz firme "De lumine", koja se bavi osvetljenjem, kaže da je velika mana ovih sijalica i to što sadrže olovo i živu, koji su veoma opasni za životnu okolinu.


- U Srbiji reciklaža ovih sijalica nije regulisana. Jer, kada pregori ta sijalica, pitanje je da li je treba baciti u običan otpad - kaže ona.


S druge strane, Sekretar za energetiku Privredne komore Srbije Slobodan Petrović kaže da mu nije jasno gde bi štetni elementi mogli da cure.


- Jedino ako postoji nešto u plastici koja se nalazi na sijalicama. Inače, ove sijalice daju pet puta jače osvetljenje od običnih i traju pet puta duže - objašnjava on.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2011. 04:10
Inzenjer rasvjete kaze"pitanje je da li je treba baciti u obican otpad"???! Gospodjo draga, ne morate izmisljati toplu vodu - vec je izmisljena! Pogledajte kod drugih koji koriste ove sijalice. Naravno da se ne smiju bacati u obicno smece!...sad sto narod nije obavijesten, pa ih frljaka u kantu za djubre u neznanju - to ce i da nas kosta. Smradovi jedni zasto proizvodite kancerogene sijalice za kucnu upotrebu!
Sreda 27.04.2011. 14:57
Stedljive sijalice su lepse dizajnirane ali ipak,najvaznije je misliti na zdravlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online