Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 15.05.2011.
11:50 >> 19:31h
Vestionline A

V. Britanija: Još jače udariti po Libiji

Načelnik generalštaba britanske vojske general Dejvid Ričards pozvao je NATO da pojača svoje operacije u Libiji proširivanjem meta napada na infrastrukturne objekte.

Ričards je u intervjuu za britanski list "Sandej telegraf" rekao da bi ukoliko bi libijski lider Moamer Gadafi bio ubijen u napadu na komandni i kontrolni centar, to bilo "u okviru pravila" koja je postavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Avioni spremni za nove napade
 

Pobunjenici imaju punu kontrolu nad Misratom

 

Libijski pobunjenici saopštili su danas da imaju punu kontrolu nad Misratom, lukom na zapadu zemlje, i da za sada neće krenuti prema prestonici Tripoliju.

 

Abdel Samal, jedan od pobunjenika, kaže da je situacija u Misrati "zamrznuta" i da pobunjenici drže luku pod kontrolom, ali da ne započinju dalje sukobe.

 

Pobunjenici kontrolišu veći deo istočne Libije, a Gadafi veći deo zapadnog dela zemlje, uključujući prestonicu Tripoli. Misrata je jedino uporište pobunjenika na zapadu.

"Moramo da još povećamo pritisak (na Gadafija) pojačavanjem vojne akcije", kako bi mu pokazali da mora da ode, rekao je šef britanskih oružanih snaga.

Ričards je rekao da želi da člacice NATO-a podrže proširivanje meta koje ne bi uključivale samo one koje predstavljaju direktnu pretnju po civile, kao što su tenkovi i artiljerija, preneo je AFP.

"U ovom trenutku, NATO ne napada infrastrukturne mete u Libiji. Ali ako želimo da pojačamo pritisak na Gadafijev režim, moramo da ozbiljno razmotrimo proširenje opsega meta koje možemo da gađamo", rekao je Ričards.

"Ne napadamo direktno Gadafija, ali ako se desi da je on u komandnom i kontrolnom centru koji pogodi NATO i ako bude ubijen, to je u okviru pravila", dodao je britanski general.

Ričards je izjavio da je dosadašnja vojna operacija bila uspešna, ali upozorava da je potrebno učiniti više i da bi ukoliko operacije ne budu pojačane, to moglo da rezultira ostankom Gadafija na vlasti. Rezolucijom Saveta bezbednosti UN odobrena je vojna akcija u cilju zaštite civila od sukoba Gadafijevih snaga i pobunjenika u Libiji.


Šef diplomatije Libije osudio akcije NATO

 

Ministar spoljnih poslova Libije Abdelati Obeidi danas je, u razgovoru sa specijalnom izaslanikom Ujedinjenih nacija za Libiju Abdelilah el Katibom u Tripoliju, osudio ubistva civila koje su počinile NATO snage u toj zemlji.

 

Obeidi je "obavestio izaslanika generalnog sekretara UN o rasprostranjenom nasilju i ozbiljnim prekršajima koje je počinio NATO protiv libijskog naroda, bombardujući civilne mete i nenaseljena područja u različitim libijskim gradovima", izvestila je državna novinska agencija Džana.

 

Šef libijske diplomatije osudio je "pokušaj ubistva" libijskog lidera Muamera el Gadafija, čija je rezidencija Bab Al-Azizija bila na meti nekoliko NATO udara proteklih sedmica i izrazio žaljenje zbog ubistava Gadafijevog sina Seifa el-Araba i troje unučadi libijskog vođe, preneo je Frans pres.

 

Obeidi je osudio NATO i za "zločin" u kojem je ubijeno 11 imama i verskih vođa u četvratk uveče u vazdušnom napadu na Bregu, kada je ranjeno oko 50 ljudi.

Katib je u Tripoli stigao iz Atine, gde je sinoć održao sastanke posvećene krizi u Libiji.

 

Specijani izaslanik UN kazao je da će mu poseta Libiji omogućiti da "bolje razume političku situaciju i načini napredak u tom pogledu".

 

Posetu Katiba Libiji organizovao je generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji se zalaže sa nastavak dijaloga.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.05.2011. 12:01
Rezolucijom Saveta bezbednosti UN odobrena je vojna akcija u cilju zaštite civila od sukoba Gadafijevih snaga i pobunjenika u Libiji. Meni koliko me sluzi pamcenje rezolucija je bila o zoni zabrane letova......koji su ovo lopovi Bozeeee a evo videli smo do sada koliko je njima stalo do civila
Nedelja 15.05.2011. 12:07
Ovo su doslovno čiste LUDOSTI! Pa zar ih pobogu nitko neće zaustaviti?!?! ''proširivanjem meta napada na infrastrukturne objekte.'' Zar će svijet dopustiti još jednu 99' ?
Nedelja 15.05.2011. 22:50
ja sam izgleda malo tup pa nikako da svatim o kakvim to pravilima ovi luđaci pričaju?ko je to njih ovlastio da ubijaju i u čije ime?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online