Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.05.2011.
14:09
Vestionline A

Obama izglađuje odnose sa Evropom

Posle britanske kraljice, Irska je danas domaćin i američkom predsedniku Baraku Obami, koji je posetom toj zemlji, započeo šestodnevnu turneju po Evropi. Obama je na aerodrom u Dablinu sleteo po oluji, jednoj od najgorih u poslednjih nekoliko meseci.

Srdačan doček: Baraka i Mišel Obamu dočekala je predsednica Irske
 

Američki predsednik je sa suprugom sleteo helikopterom u park Feniks, gde se nalazi zvanična rezidencija irske predsednice Meri MekAlisi.


Obama se sreće i sa premijerom Irske, a ovu više ceremonijalnu posetu obeležiće poseta seocetu u okrugu Ofali odakle potiču njegovi preci sa majčine strane.

Već sutra Obama putuje u London gde će u sredu govoriti u britanskom parlamentu. Obama, potom u četvrtak ide u Francusku, gde će učestvovati i na sastanku industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G8, a u petak dolazi u dvodnevnu posetu Poljskoj.

Dok su neki bili skeptični kako će se usaglasiti stavovi EU i SAD kada se radi o arapskom pitanju, evropski zvaničnici su pozdravili poziv Baraka Obame za potpisivanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, zasnovanog na granicama iz 1967. godine.

"EU odavno ima zajednički stav o tome da mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca treba da bude zasnovan na granicama iz 1967. uz razmenu teritorija", rekla je Ketrin Ešton.

Poklon za američkog predsednika
 

Neki ministri EU su podržali i pozive za hitan sastanak kvarteta bliskoistočnih pregovarača - SAD, UN, EU i Rusije, kako bi pomogli početak pregovora.


Obraćajući se u četvrtak, američko-izraelskom komitetu za javna pitanja, Obama je pozvao Izraelce i Palestince da obnove pregovore bazirajući se na granicama iz 1967. godine kombinovane sa zajednički dogovorenom razmenom teritorija, prenosi AP.

Suprotno Vašingtonu koji je u prošlosti izbegavao da javno pominje te granice, EU je stalno ponavljala da granice iz 1967. treba da budu osnova buduće palestinske države.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg je istakao da su "stavovi EU i SAD sada mnogo bliži po ovom pitanju".

Izrael je prošlog četvrtka odbacio poziv američkog predsednika Baraka Obame za mirovni sporazum,dok su Palestinci pozvali Obamu da izvrši pritisak na Izrael da prihvati palestinsku državu u međunarodno priznatim granicama iz 1967. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 18:54
Trebao je prvo kod Berluskonija po kremu za sunčanje, on je rekao da se ovaj američki predsednik Obama izgleda malo jače sunčao.
Ponedeljak 23.05.2011. 21:46
poklon je do jaja bice...bad,bad boy
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online