Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.06.2011.
01:22
Lj. Jakšić - Vesti A

Biomanija - nova smrtonosna epidemija

U jeku rasprava oko uzroka pojave smrtonosnosne epidemije koju navodno izaziva mutirani bacil ''ešerihije-koli“, na svetlo dana izbila je informacija zabrinutih lekara, koji upozoravaju na pojavu zavisnosti sve većeg broja od tzv ''zdrave hrane“!

Bolest je prvi opisao američki lekar Stiven Bratman i dao joj naziv ''ortorekcija“ još 1997.godine, ali njegov naučni nalaz tada nije mnogo uzbuđivao javnost, pogotovo u postojbini ''Mekdonaldsa“.

Ljudi sve više ''navučeni'' na bio-hranu

Broj pristalica bio-ishrane povećavao se iz godine u godinu, a kulminirala je do epidemijskih razmera početku druge decenije 21.veka, zbog čega su mnogi poljoprivrednici svoju šansu na probirljivom EU tržištu videli u preorijentaciji proizvodnje po ''bio“ standardima - uz manji proizvodni obim, ali osetno veće cene.


Psiholog Jan Kulhanski izneo je u novinama ''Mlada fronta Dnes“ primer 17-godišnje pacijentkinje Veronika koja je došla na ivicu nervnog sloma nakon višemesečnih svađa sa roditeljima. Njima je devojka zamerala što konzumiraju svinjetinu i druga “industrijska“ jela koje je majka pripremila.

Celi porodični jelovnik joj se gadio i prestala je da jede, tragajući za bio

Ovde se prodaje nezdrava hrana

 

Jedan česki trgovac prehrambenim proizvodima, umoran neprekidnim propagiranjem ''zdrave hrane“, u izlogu svoje prodavnice stavio je krupnim crvenim slovima, ispisan tekst: ''Ovde se prodaje nezdrava hrana“! Nekoliko meseci od isticanja ovog provokativnog teksta, trgovac kaže da mu se broj mušterija osetno povećao.

proizvodima koje joj roditelji nisu mogli nabavljati u većim količinama.


''Najpre je bila vegatarijanka, posle čega je zaoštrila kriterijume i zahtevala da zelen bude proizvedena po bio-postupku. Očajni roditelji su zasadili u porodičnoj bašti potrebnu količinu povrća po kriterijim koje jedevojka odredila.

Međutim, jednog dana je odbila da jede i tu hranu, jer je konstatovala da susedi u svojim baštama hemijski zaprašuju svoje zelenilo, čime su 'ugrozili' i njihovu baštu'', kaže Kulhanski.


Nastavljajući svoju ''prehrambenu politiku“ uskoro je postala neishranjena, anemična, zapala u depresiju koju psihijatri sada pokušavaju da je izleče.


Opasnost, pre svega, preti zbog toga što “zakleti“ bio konzumenti sužavaju krug jela i materija nužnih za život čoveka. Sa druge, putem biohrane organizam preopterečuju nekim drugim, neželjeni supstancama kakvih nema u običnoj ponudi.


''Moramo upozoriti da bio-hrana sadrži osetno više mikroorganizama, a često je u njima mnogo više plesni i parazita nego što ih ima u industrijskoj, odnosno plantažnoj proizvodnji. Tim se spisak kontra argumenata ne završava“, izjavio je Jirži Ruprih, ekspert iz Državnog zdravstvenog instituta.

Nedelja 05.06.2011. 10:59
Ovo je codex alimentarius na delu. A nadležni ćute. Pogledajte ovo i sve će biti jasno. http://dzonson.wordpress.com/2011/01/03/codex-alimentarius-je-vec-stigao-u-srbiju-kako-izgledaju-ti-proizvodi/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online