Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 05.06.2011.
02:42
Beta A

SAD traže strpljenje za rat u Avganistanu

Američki ministar odbrane Robert Gejts zatražio je u Kabulu strpljenje za rat u Avganistanu i naveo da se vojno prisustvo SAD u toj zemlji ovog leta samo za malo može smanjiti zbog nestabilne situacije.

Robert Gejts i Hamid Karzai
 

U svojoj poslednjoj poseti Avganistanu kao šef Pentagona, Gejts je nažnačio da bi do kraja godine moglo doći do prokreta ka kraju rata protiv ekstremista u toj zemlji.


On je ukazao da će mnogo zavisiti od toga da li će smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena, kojeg su prošlog meseca ubili američki komandosi u Pakistanu, omogućiti mirovne pregovore s talibanima.
 

"Verujem da ćemo, ako možemo zadrzati teritorije koje su zarobljene talibanima.., možda povećati bezbednost, da ćemo biti u poziciji da do kraja ove godine imamo uspešno otvaranje ka pomirenju s talibanima", rekao je Gejts.
 

On je dodao da bi promene pre nego što se to desi bili prenagljene.
 

Gejts je u Kabulu govorio na konferenciji za novinare s avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem koji je izrazio nezadovoljstvo zbog stradanja civila u vazdušnim napadima.
 

Karzai je takođe kritikovao noćne operacije međunarodnih snaga i pritvaranje nevinih ljudi.
 

Gejts, koji se s čela američkog ministarstva odbrane povlači 30. juna, razgovarao je i s komandantom snaga SAD i NATO generalom Dejvid Petreusom i američkim ambasadorom Karlom Ajkenberijem.
 

Odluka o smanjenju američkih trupa u Avganistanu, u kojem rat traje skoro 10 godina, očekuje se u sledećih nekoliko nedelja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.06.2011. 05:21
Beze iz Avganistana neobavljenog posla,a avganistanske zrtve od Nato ce biti brzo zaboravljene,dok ce Talibani zbog kojih Amerika navodno tamo ratuje postati najveci saveznik i demokrate tim istim Amerikancima,a njihove sadasnje sluge ce prepustiti u talibanske ruke.
Nedelja 05.06.2011. 15:56
Odluka o smanjenju snaga u Avganistanu je već doneta, a ova priča je samo da uteši nesretnog Karzai koji shvata da će mu kraj biti jako tužan. Imali su i Englezi, pa onda i Sovjeti takvog nesretnika u Kabulu pa odoše niz vodu. Nemaju američki gangsteri više interesa, ako se marihuana legalizuje ima da padne cena opijuma koji je komplikovaniji za upotrebu nego marihuana koje je pun susedni Abotabad.
Nedelja 05.06.2011. 12:05
SAD trazi strpljenje dok ne smisli zasto je rat u Avganistanu toliko dugo trajao, sta su oni tamo radili i zasto nista nisu uspjeli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online