Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 08.06.2011.
21:42
Vestionline A

Poslanicima zabušantima oduzete plate

Predsenik mađarskog parlamenta Laslo Kever oduzeo je deo plate poslanicima dve opozicione partije, jer nisu učestvovali u raspravi o Ustavu, niti na završnom glasanju iako mađarski poslanici nemaju precizirano radno vreme, niti su obavezni da prisustvuju svim sednicama.

Zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti

Predsednik mađarskog paralmenta Laslo Kever poznat je javnosti kao krut, oštar na jeziku i neumoljiv političar, ali će ući u noviju istoriju mađarskog paralmentarizma kao prvi koji je novčano kaznio pojedine poslanike zbog neučešća u radu najvišeg predstavničkog tela zemlje.

Kever, jedan od osnivača vladajućeg Saveza demokratske omladine (Fides), bivši ministar bez portfelja zadužen za nacionalnu bezbednost i dugogodišnji poslanik, odlučio je da nekim kolegama u poslaničkim klupama znatno stanji majske koverte, jer prethodna dva meseca nisu učestvovali u raspravi najpre o nacrtu, pa o predlogu novog Ustava, niti na zvršnom glasanju.

Pod udarom su se našli poslanici dve opozicione stranke, Mađarske socijalističke partije (MSP) i Pokreta "Politika može drugačije" (LMP), koji su tražili, pored ostalog, da konačnu verziju osnovnog akta zemlje mora da podrži bar 80 odsto delegata, a ne dvotrećinska većina, koju su vladajuće stranke (Fides i demohrišćani) obezbedili na prošlogodišnjim izborima.

Taj njihov zahtev nije prošao, pa su se odlučili na bojkot. Kever je to hvatio kao nerad, a po Poslovniku paralmenta je imao pravo da zabušante lupi po džepu.

Poslanici u mađarskom parlamentu, kao i u većini drugih širom sveta, nemaju precizirano radno vreme, nisu obavezni da prisustvuju svim sednicama, niti da izlaze za govornicu. Nemaju učinak, nemaju konkretne obaveze, niti poslodavca, pa se ponašaju kako im stranke narede ili po ličnoj savesti.

U Mađarskoj oni nemaju čak ni platu u bukvalnom smislu te reči, a mesečni iznosi koje primaju nazvani su dodaci, nadoknade i pokrivanje troškova.

U takvoj situaciji Kever se odlučio na presedan, a interesantno je da taj jedisntveni potez nije izazvao burnu reakciju. Oni koji su kažnjeni su procenili da bi o toj temi trebalo neko drugi da govori, a takvih se nije javilo baš mnogo.


Umesto polemike o oduzetim parama, krenula je priča o tome koliko je koji predsednik mađarskog parlamenta, od promene društveno-političkog uređenja (1990.) do sada, bio strog i koliko je doprineo (ne)kulturnoj atmosferi u prelepom zdanju na Trgu Lajoša Košuta.

Sreda 08.06.2011. 22:01
Da vidim kako bi nasim poslanicima uzeli i dinar od plate. Jes, malo sutra.
Sreda 08.06.2011. 22:59
Дајте рецепт, код нас је пун нерадника из ДС - а и коалиције им !!!!!
Četvrtak 09.06.2011. 09:02
Od komšija možemo mnogo toga dobrog preuzeti, a naše poslanike treba govnjivim štapom tući.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online