Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.12.2009.
22:41
Vestionline A

Šta zabranjuju muslimankama?

Evropske države imaju različite zakone kojima zabranjuju muslimankama nošenje marame, a neke zemlje poput Nemačke najavljuju uvođenje takve zabrane od sledeće godine.

Od čega se sastoji tradicionalna odeća muslimanki?

Hidžab

Reč se izvodi se iz arapskog glagola „pokriti“. U nekim arapskim zemljama reč hidžab se odnosi na veo koji prekriva glavu žene, ali ostavlja lice izloženo pogledu, a u nekim obuhvata i pokriveno lice. Tom izrazu se pridaju epiteti poput skromnosti ili moralnosti.

Nikab

To je veo koji pokriva glavu i lice, osim predela oko očiju. Popularan je u arapskim zemljama Persijskog zaliva, ali se može naći u severnoj Africi, jugoistočnoj Aziji ili Indiji. U Kuranu se za veo koji pokriva lice koristi i reč kimar.

Burka

Najviše prekriva od svih tradicionalnih oblika oblačenja. To je odora nalik šatoru, koja prekriva celo telo i lice, a ostavljena je samo mrežica kroz koju žena gleda. Najviše je nose žene u Avganistanu. Nosi se preko dnevne odeće, a skida kada žena uđe u kuću.


Različiti propisi unutar EU

TURSKA:

Parlament je 2008. ukinuo zabranu nošenja marame na fakultetima i javnim ustanovama. U sekularnoj, muslimanskoj državi, žene do tada nisu smele na javnim mestima boraviti pokrivene glave, jer je to 20-ih godina 20. veka zabranio utemeljitelj moderne države, Mustafa Kemal Ataturkt.


HOLANDIJA:

2008. holandske vlasti su pripremale je zakon o zabrani muslimanskog vela, ali je Vlada odustala od zabrane burke i nikaba u javnosti jer bi se time kršilo načelo slobode veroispovesti. Ipak, nošenje simbola je zabranjeno u državnim ustanovama i školama .

FRANCUSKA:

Zemlja sa najvećom muslimanskom manjinom u Evropi (5 miliona), Francuska je zabranila maramu u državnim školama 2004., a tada je zabranila i obeležja drugih veroispovesti kao što su židovke kipe (kapice) i veliki hriršćanski krstovi.

VELIKA BRITANIJA:

Britanija nema službene politike o nošenju marama ili burki, ali je to pitanje bilo predmet burnih rasprava. Škole mogu same odrediti propise odevanja.


NEMAČKA:

Politku o nošenju marame ili vela određuje pojedinačno svaka od pokrajinskih država, a ne savezna vlada. Sedam od 16 nemačkih država brani nastavnicama u državnim školama nošenje marama, zbog čega su muslimani ogorčeni i tvrde da su diskriminirani. Većina nemačkih muslimana, njih oko 3,2 milIona, potiče iz Turske i sa Balkana.

BELGIJA:

Dve nastavnice koje su nosile hidžab su otpuštene jer nisu poštovale pravila o religijskoj neutralnosti.

AUSTRIJA:

Bivši ministar unutrašnjih poslova je predložila da se učiteljima zabrani nošenje hidžaba.

DANSKA:

Danski vrhovni sud je 2007. odlučio da jedan lanac supermarketa ima pravo da otpusti kasirku jer je nosila veo.

ITALIJA:

Ministar za obrazovanje Leticija Moreti nije dozvolila da se u školama zabrani nošenje hidžaba.

ŠVAJCARSKA:

Sud je još 1997. zabranio nastavnicima nošenje velova.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online