Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.12.2009.
14:38
Vestionline A

Hamas obeležio 22 godine postojanja

Desetine hiljada Palestinaca okupilo se u ponedeljak na centralnom trgu u Gazi, na proslavi 22. godišnjice postojanja Hamasa, noseći zelene zastave te islamističke organizacije i fotografije njenog osnivača i duhovnog vođe, ubijenog šeika Ahmeda Jasina.

Pristalice Hamasa

"Oni koji su kovali zaveru za operaciju 'Čvrsto olovno' nisu mogli da zamisle da ćemo obeležiti godišnjicu osnivanja Hamasa tako velikim skupom", rekao je premijer (iz Hamasa) Ismail Hanije okupljenima, misleći na tronedeljnu izraelsku ofanzivu na pojas Gaze prošle zime.


On je naglasio da Hamas, ipak, nije pao, uprkos ratu u kome su bombardovali Gazu i ubili hiljade ljudi.


Pristalicama Hamasa se obratio i Mahmud al Zahar, koji je bio ministar spoljnih poslova u vladi nacionalnog jedinstva sa Fatahom, istakavši da je za 22 godine od osnivanja Hamas bio u stanju da ostvari veliki deo ciljeva i da prevaziđe svaku prepreku sa kojom se suočio, od zatvora, izgnanstva, ubistava i izbora.


Očekivalo se da Hamas obeležavajući godišnjicu demonstrira jedinstvo i podršku javnosti, uprkos siromaštvu i blokadi, zbog koje nije obnovljena većinu kuća, fabrika i javnih zgrada, srušenih u sukobu sa Izraelom.


Hamas je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze u junu 2007. godine, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu. Od tada Fatah dominira samo Zapadnom obalom, gde je formirana nova vlada u kojoj nema hamasovaca.


Mediji Hamasa su izvestili da su snage Palestinske uprave na Zapadnoj obali pojačale hapšenje operativaca organizacije kako bi sprečili da se i tamo slavi godišnjica.


Hamas je osnovan 1987. godine, nakon pocetka prvog ustanka, intafade protiv izraelske okupacije. Naziv organizacije je arapski akronim za Islamski pokreta otpora. Izrael, SAD i EU smatraju ga terorističkom organizacijom, a njene pristalice legitimnim pokretom otpora.

Premijer Ismail Hanije

U međuvremenu je najavljeno da će se Centralni savet Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), u kome je Fatah glavna struja, sastati sutra u Ramali. Očekuje se da će na tom sastanku biti produžen mandat palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, vođi Fataha i svim palestinskim institucijama do sledećih izbora.


Abas je pozvao na nove izbore 24. januara sledeće godine, najaviši da se na njima neće kandidovati, ali su odloženi zbog odluke Hamasa da zabrani glasanje u pojasu Gaze.


Hamas ne priznaje Abasov legitimitet kao vođe Palestinske uprave sa sedištem na Zapadnoj obali. Hamasovci ne priznaju ni pravo Izraela na postojanje i protive se Abasovoj strategiji pregovora o konačnom mirovnom sporazumu s tom zemljom.


Svi dosadašnji pokušaji Egipta da pomiri zavađene frakcije nisu urodili plodom. Hamas inače nije član PLO, osnovane 1964. godine, koja je priznata u međunarodnoj zajednici za predstavničko telo Palestinaca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online