Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 13.07.2011.
09:43
N. Jokić - Vesti A

Evro tone, kriza se širi

Evropski ministri finansija uspeli su juče da usaglase samo saopštenje u kome kažu da su "odlučni da održe finansijsku stabilnost evrozone. Rezultat toga je gubitak poverenja u evro na finansijskim tržištima. Evro je već u ponedeljak skliznuo na 1,14 - istorijski najnižu vrednost u odnosu na švajcarski franak, dok je u odnosu na dolar - pao na 1,40 što je najniža vrednost od polovine marta.

Gorući problem za evropske ministre - drugi plan pomoći obećane Grčkoj - podrzumevao je pozajmicu od 110 milijardi evra, ali se sad ispostavilo da to nije dovoljno da se izbegne bankrot Grčke.

Ministri su se saglasili da Evropska banka smanji interesne stope za kredite Grčkoj, Portugaliji i Irskoj i da im produže rok za vraćanje duga.

Na stolu je ostao predlog da se Grčkoj pomogne da otkupi deo svog duga kao i ideja da se privatni pozajmljivači uključe u plan "pomoći" Grčkoj.

Ocenjivači


Evropski komesar za finansijska tržišta Mišel Barnije predložio je juče da EU konačno nešto uradi protiv tzv. agencija za anotaciju koje ocenjuju finansijsko stanje država i preduzeća. Postoje za sada samo tri takve agencije - sve tri su privatne i američke i nema garancija da su one objektivne i da ne rade ni za čiji interes.


Brojni ekonomisti ne veruju da je Evropski Fond solidarnosti, težak 440 milijardi evra, u kombinaciji sa MMF-om u stanju da reši problem ako se dužnička kriza proširi na Italiju.

Prezaduženost Rima je premašila 125 odsto društvenog dohotka. Šef italijanske diplomatije Franko Fratini tvrdi da je reč o "spekulativnom napadu" na Italiju.

Argument Rima koji podržavaju ekonomisti je da veći deo italijanskog duga drže Italijani, dok je problem Grčke što ga drže strani investitori, što sad ugrožava suverenitet Grčke.

Italija ima dug od 1.900 milijardi, ali je Italija ekonomska sila jednaka Grčkoj, Irskoj i Portugaliji zajedno.

MMF: Italija manje da troši

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražio je od Italije "odlučno sprovođenje" smanjenja javne potrošnje radi umanjenja deficita u budžetu.

 

U svojoj godišnjoj proceni italijanske ekonomije, MMF je pozdravio planove Rima za smanjenje fiskalnog deficita ispod tri odsto od bruto domaćeg proizvoda do 2012. godine i blizu nultog podeoka do 2014. godine.

Italija pokušava da održi javni dug na oko 120 odsto od bruto domaćeg proizvoda i ima jednu od najnižih stopa ekonomskog rasta na svetu.

 

MMF je naglasio da bez fiskalnog usklađivanja nakon 2012. godine, dugovanja bi mogla na dugoročnom planu ostati iznad 100 odsto od bruto domaćeg proizvoda.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.07.2011. 10:10
Мене више брине што нестаје голфска струја што нам климу окреће наглавачке. Могле би вести онлајн мало о томе да пишу, нека народ зна. Што се тиче евра нека цркне!
Sreda 13.07.2011. 11:34
Plan je bio genijalan. Sve valute država Evrope skupiti u jednu korpu i uvesti zajedničku monetu - Evro. Onda sahraniti Evro i zameniri ga dolarom kao svetskom valutom. Lepo je počelo sa uvođenjem evra i dovođenjem privatnih agencija za anotaciju boniteta država kao što je recimo bio Goldman& Sachs u Grčkoj. Cij nije bio da se slomi Grčka u Atini nego Evro u Luksemburgu. Ali ne lezi vraže, dolar kao "svetska valuta" uleteo u čabar sa 14,3 hiljade milijardi u zelenim papirićima štampanim bez pokrića, pa će sada i evro i dolar da budu kao listići za tombolu. Dolazi vreme ponovo za DM, a polako stiže sa istoka nova valuta pokrivena robom i zlatom, zove se JUAN.
Sreda 13.07.2011. 10:11
Srecko Sojic bi resio tu situaciju bez problema , nema krize kad Sojic stupi u akciju . Sojic care stampaj nam pare !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online