Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.07.2011.
15:14 >> 17:20h
Blic A

Krvnik iz Osla hrišćanski fundamentalista

Anders Bering Brejvik, Norvežanin odgovoran za jučerašnji masakr u Oslu, može se opisati kao "hrišćanski fundamentalista", smatra norveška policija. On je sebe na Fejsbuku opisao rečima - konzervativac, hrišćanin, samac, živi u Oslu, voli lov, i igrice poput "World of Warcraft" i "Modern Warfare 2".

Anders Bering Brejvik

Brejvik je navodno došao na ostrvo Utoja prerušen u policajca i zapucao na članove podmlatka Laburističke partije, koji su tu kampovali. Prethodno ih je dozivanjem i gestikuliranjem namamio da se okupe oko njega.

Dejli mejl navodi da je Brejvik viđen i na mestu eksplozije u Oslu dva sata pre napada na ostrvu, kao i neposredno pre eksplozije u kojoj je poginulo najmanje sedam osoba.

Šef nacionalne policije Sveinung Sponheim izjavio je za NRK da policija sumnja da je izvršilac napada na Fejsbuku objavio indicije koje ukazuju da ima političke stavove desničarski usmerene i antimuslimanski nastojene, ali “da li je to bio motiv za sam čin napada ostaje da se utvrdi”.


Neimenovani policijski zvaničnik je naveo da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni izveo oba napada i da “izgleda da nije uopšte povezan sa bilo kakvom međunarodnom terorističkom organizacijom”.

Desničar, mason, anti-islamista

 

Norveška televizija TV2 je javila da Brejvik pripada "desničarskim krugovima" u Oslu, kao i da je 2008. godine upisan u članstvo lokalne masonske lože, ali da nema svežijih podataka o tome da li je i dalje slobodni zidar.

 

Švedski "Ekspresen" dodaje da je pisao na desničarskim forumima u Norveškoj, da sebe opisuje kao nacionalistu i da je autor velikog broja tekstova kritičnih prema islamu. Služio je u norveškoj vojsci i do sada nije imao krivični dosije.

 

Na Tviteru postoji nalog pod imenom Brejvika i sa njegovom slikom. Na nalogu postoji samo jedan tvit, na engleskom jeziku, postavljen 17. jula, koji glasi: "Jedna dubokouverena osoba jednaka je sili od 100.000 ljudi koji imaju samo interes." Reč je o citatu filozofa Džona Stjuarta Mila.

 

Mediji navode da se Breivik bavio lovom, da je imao registrovan pištolj "glok", pušku i sačmaru. Saznaje se takođe da je redovno vežbao u tretani, bio u dobroj formi, kao i da je ljubitelj klasične muzike.

 

U međuvremenu su se pojavili navodi da je osumnjičeni Brejvik, bivši član opozicione Partije progresa.

 

Prilikom hapšenja navodno je rekao policajcima : "Ovo je samo početak".


Zamenik šefa norveške policije Rodžer Andresen rekao je da je još rano govoriti o motivima.


"Nemamo više informacija od onoga što smo pronašli na njegovim vebsajtovima, a što ukazuje na desničarsku orijentaciju i na to da se radi o hrišćanskom fundamentalisti", rekao je Andresen na konferenciji za novinare u Oslu.

Imao pomagača?

Državna norveška agencija NTB javila je danas da je policija uhapsila još jednog čoveka koji se sumnjiči za učestvovanje u masakru i bombaškom napadu. NTB navodi da su očevici rekli policiji da su u napadima na ostrvu Utoja učestvovale dve osobe.

Očevici su ispričali da su na ostrvu blizu Osla videli da iz vatrenog oružja puca još jedan čovek koji, za razliku od uhapšenog, nije nosio policijsku uniformu, piše britanski "Telegraf".

Ne veruje u suživot rasa i kultura

 

Norveški "Verdes gang" na svom sajtu navodi da se u Brejvik u internet debatama oštro protivio principu multikulturalizma, odnosno da ne veruje da različitosti mogu da kohabitiraju unutar jednog društva.

 

U jednom od postova navodi da se politika danas više ne vrti oko borbe socijalizma i kapitalizma, već oko borbe nacionalizma i internacionalizma.

 

"Verdes gang" dalje piše da je Brejvik često kritikovao švedske medije jer nisu dovoljno kritični prema islamu.

Brejvik je na društvenim mrežama među svoja interesovanja naveo političke i berzanske analize. Predstavljen je kao direktor poljoprivredne firme "Brejvik geofarm", što znači da je dolazio u kontakt sa đubrivima koja mogu da se upotrebe za pravljenje bombi.

U maju je kupio šest tona veštačkog đubriva, saopšteno je iz kompanije koja snabdeva farme ovim proizvodom.

"Ta je roba isporučena 4. maja", rekla je Odni Estenstad, portparolka u kompaniji "Feleskjoepet agri" Rojtersu, ne iznoseći detalje o tipu kupljenog đubriva.

Ona je dodala da ne poznaje lično ni kupca ni kompaniju preko koje je kupovina obavljena osim da je cela procedura bila sasvim u skladu sa propisima. Neke vrste poljoprivrednih đubriva koriste se za pravljenje eksploziva.

POVEZANE VESTI

Subota 23.07.2011. 15:51
Први пут чујем за појам хришћански фундаменталиста.Пре ће бити фашиста или расиста.
Subota 23.07.2011. 15:29
Сувише је чудних околности ту.
Subota 23.07.2011. 17:13
Све су то конфузне информације јер Норвешка полиција се први пут сусреће са овом појавом!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online