Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 24.08.2011.
17:17
Vestionline A

Rusi tunelom povezuju Sibir i Aljasku!

Rusija je oživela projekt gradnje tunela ispod 105 kilometara širokog Beringovog moreuza, vredan 99 milijardi. Ovaj tunel trebalo bi da podstakne razvoj "ledenog" turizma, ali i ubrza transport sirovina iz bogatog Sibira na američki kontinent.

Za neku deceniju biće moguće ukrcati se na voz na londonskoj železničkoj stanici "Vaterlo", proći ispod Lamanša pa nastaviti put na istok kako bi se put završio na njujorškoj stanici "Grand Central". I sve to vreme niste presedali.

Iako je ovo obilaznica oko sveta, takvo putovanje će biti ostvarljivo jer Rusija namerava da podmorskim tunelom spoji Sibir i Aljasku. Ideju da se ovakav projekat završi dodatno je ojačala izgradnja pruge kojom se povezuje Transsibirska železnička linija sa dalekim istočnosibirskim gradom Jakutskom.

Budući tunel, duplo duži od onog koji povezuje Veliku Britaniju i Francusku, dobio je zeleno svetlo na konferenciji delegata iz Rusije, SAD-a, Velike Britanije i Kine održane upravo u Jakutsku. Procenjuje se da bi njegova izgradnja koštala oko 99 milijardi dolara.

Povezivanje Sibira i Aljaske prvi put je na pamet palo daleke 1905. godine ruskom caru Nikolaju II. Ideju je "ubio" Prvi svetski rat, zatim Oktobarska revolucija, a sa carevom smrću nestala je i misao o spajanju dva kontinenta.

Projekat se na stolu ponovo našao 2007. godine, ali je ubrzo zanemaren. Međutim, ovaj put Rusi su ozbiljni u nameri iako u njegovo finansiranje treba ubediti preostalih 49 američkih saveznih država kao i deset kanadskih provincija. Cilj povezivanja Sibira i Aljaske nije samo razvoj "turizma daleko ispod nule" već i otvaranje trgovačkih ruta kojima bi sirovi materijali, kojima Sibir obiluje, lakše dolazili na američko tržište.

Prema navodima nekih stručnjaka potencijal pruge doseže i do 100 miliona tona tereta godišnje. Drugi pak ističu da bi tunel ispod Beringovog moreuza mogao da podnese i do tri odsto svetske trgovinske razmene, odnosno 11,5 milijardi dolara prometa godišnje, što znači vrlo brz povratak sredstava.

U tehnološke mogućnosti Rusije i SAD-a da izvedu ovaj poduhvat niko ne sumnja, a najveće pitanje za sada ostaje ko će dati spomenuti 99 milijardi dolara.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 17:29
Misle na vreme, jednog dana se Aljaska mora vratiti tamo gde pripada
Sreda 24.08.2011. 18:54
daj zaokružite na 100 milijardi,lakše je računati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online