Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.09.2011.
21:17
Press, Vestionline A

Srpski novinar uhapšen u Južnoj Osetiji

Novinar "Pressa" Viktor Lazić uhapšen je prošle subote ujutru u Chinvaliju, glavnom gradu republike Južne Osetije, i već šesti dan je u zatvoru u ovom gradu! Ambasada Srbije u Moskvi, koja je nadležna za ovu republiku, još nije uspela da ga izvuče.

Viktor sa svojom čuvenom "ladom nivom" sa kojom je obišao svet

Viktor Lazić je u pritvoru od subote ujutru, kada su ga priveli graničari na međi između Gruzije i Južne Osetije. Nije mu uručeno nikakvo rešenje o pritvoru, nisu mu pročitana prava, niti pružena mogućnost da dobije advokata, i već pet dana njegova sudbina zavisi isključivo od volje čuvara, koji u prvi mah nisu bili previše blagonakloni prema srpskom novinaru.

Viktor Lazić je iz zatvora prvo pozvao devojku, a prema onome što je ispričao on je uhapšen pošto je prekršio granična pravila, a drakonski je kažnjen u odnosu na uobičajenu administrativnu kaznu ili deportaciju odakle je i krenuo, što se dešava gruzijskim seljacima kada se nađu na "ničijoj zemlji".

Pravnik, reporter, putopisac

 

Najveći poduhvat Viktora Lazića (26) bio je put oko sveta tokom 2009. i 2010. godine, kada je, sa svojom čuvenom "ladom" proveo 421 dan na putovanju od manastira Dečani, preko najsevernije tačke evropskog kontinenta, preko Rusije i većeg dela Azije, pa sve do Australije. Njegovi putopisi sabrani su u knjizi "Velika avantura".

 

Lazić je sa tog putovanja slao reportaže o malo poznatim događajima i mestima širom sveta - o sekti Vizariona u Sibiru, o životu pirata u moreuzu Malaka, ili o srpskoj podzemnoj crkvi u Australiji.


Posle kratkog predaha, od svega godinu dana, Viktor je krenuo na novi put, na kojem je namerio da prevali 15.000 kilometara za stotinu dana.

Evo njegove ispovesti iz zatvora devojci: 

"U petak popodne krenuo sam iz Gorija u Chinvaliju. To je najkraći i najekonomičniji put. Policija i turisti koje sam sreo su mi rekli da probam, taj put bio je otvoren do 2008. godine, ali da se nikada ne zna da li će nekoga pusiti. U petak popodne oko 18 sati zaustavila me je patrola pogranične policijeGruzije. Rekli su mi da u principu taj put nije otvoren za svakodnevno kretanje osim za OEBS.

Posle konsiltacije sa šefovima rekli su mi da će me kao novinara propustiti. Kada sam došao do drugog punkta, punkta gruzijske, vojske već je pala noć pa mi je vojni načelnik rekao da dođem ujtutru da porazgovaramo, da me tokom noći ne može pustiti. Ujutru mi je posle kratkog razgovora odobrio da prođem dalje.

Sledeći punkt je bio "ček point" ruske vojske. Više od pola sata sam čekao na ulazu i svirao ne bi li iko izašao. Kada se niko nije javio i kada mi je postalo jasno da nikoga nema, izašao sam iz automobila i peške se uputio nazad ka Gruzijcima da ih pitam šta da radim. Posle konsultacije uputili su me da idem dalje. Prošao sam kroz prvi deo vojnog punkta i naišao na rampu. Nigde nije pisalo STOP niti se nalazila zastava Osetije.

Nešto dalje od rampe video sam obilazni put koji je očigledno korišćen. Oko 500 metara dalje posle nekog drveća i žbunja video se objekat. Obišao sam rampu i krenu ka tom objektu jer sam bio ubeđen da se tu nalazi granična policija. Posle 500 m, kao što sam i pretpostavio, nalazila se policijska stanica. Rampa je bila otvorena i posle te rampe bilo je očigledno da počinje grad (izlazak na saobraćajnicu sa protokom automobila za razliku od potpuno napuštene granične zone).

Policajci na toj stanici me nisu primetili ali sam se ja zaustavio neželeći probleme i obratio im se. Pitao sam da li smem da prođem dalje i da li je potrebno nešto od dokumenata. Posle toga sam sproveden u grad i uhapšen pod navodima da sam za tih 500 m narušio granicu Južne Osetije. Od subote ujutru 10. 9. 2011. godine nalazim se u pritvoru. Niakad nisam primio rešenje o pritvoru, nisu mi pročitana prava ni pružena mogućnost advokata."
 

Hitno oslobađanje Viktora Lazića iz zatvora u Južnoj Osetiji danas su zatražili Medijska organizacija za jugoistočnu Evropu (SEEMO) i Udruženje književnika Srbije.

"Neprihvatljivo je držati novinara bez razloga", navodi se u saopštenju SEEMO.

Udruženje književnika navodi da su ubeđeni da se "dogodila gruba greška i težak nesporazum".

Sledeći Viktorov kontakt sa Srbijom bio je telefonski poziv glavnom uredniku "Pressa".


"Prva dva dana proveo sam u samici, bez svetla, a stražari su ovde kao bogovi. Od njih zavisi čak i to da li će mi dozvoliti da idem u toalet ili ne. Jednog dana nisu mi uopšte dozvolili da jedem, tražili su mi da im poklonim neke svoje stvari, saobraćajnu dozvolu, pasoš i fotoaparat, na šta nisam pristao. Tek sledećeg dana su mi rekli da mogu da dobijem hranu koja se zatekla u mom automobilu. Onda je stigla druga garnitura čuvara, koji su bili mnogo bolji i sa kojima sam se sprijateljio. Dozvolili su mi, čak, da imam mobilni sa sobom. U poslednjih 48 sati se svi prema meni baš lepo ophode. Ne žalim se trenutno na tretman u zatvoru, samo mi nije jasno koji prekršaj sam napravio. I dalje sam u ćeliji u kojoj nema prozora i u kojoj je dosta hladno", ispričao je Viktor u telefonskom razgovoru.


Viktora je za ovih pet dana ispitivalo ukupno sedam čuvara.


"Svi su postavljali ista pitanja. Ja sam im samo rekao da sam hteo da dođem da vidim grad i crkvu. Usledilo je pitanje: 'Odakle ti znaš da imamo crkvu?' Jedan od njih mi je čak rekao: 'Ti si mnogo pametan, treba te ubiti.'"

Jelica Kurjak, ambasadorka Srbije u Rusiji, kaže da je učinjeno sve što je moguće da srpski reporter bude pušten iz zatvora. Ali, pošto naša zemlja nije priznala nezavisnost Južne Osetije, naša ambasadorka ne može da kontaktira sa svojim južnoosetijskim kolegom u njegovoj ambasadi u Moskvi. Umesto toga, Ambasada Srbije je poslala pismo u poslanstvo Južne Osetije i Kurjakova očekuje da bi odgovor od njih trebalo da stigne.

Konzul Srbije u Moskvi Milan Milošević rekao je danas da se nada da će, na osnovu stalnih kontakata sa Ministarstvom inostranih poslova Južne Osetije, Lazić uskoro biti pušten iz zatvora i da protiv njega neće biti pokrenut krivični postupak.

Prema rečima Miloševića, vlasti Južne Osetije smatraju da je Lazić učinio prilično ozbiljan prestup, "nije sačekao na granici između Gruzije i Južne Osetije dolazak južnoosetijskih pograničnih organa već je samovoljno prešao granicu i ušao na teritoriju Južne Osetije".


"Mi objašnjavamo da on to nije učinio namerno već da je to uradio zbog nepoznavanja situacije", kazao je Milošević.

Milošević je naveo da ambasada Srbije "ne može da se angažuje u slučaju Lazića u punom kapacitetu", jer Srbija nije priznala nezavisnost Južne Osetije koja se otcepila od Gruzije.

Ministar neobavešten

 

Kako je objavio "Press" glavni urednik tog lista je još u ponedejak, čim se čuo sa Viktorom, pokušao da kontaktira upravnika zatvora u Južnoj Osetiji, ali čim je rekao iz koje zemlje zove spuštena mu je slušalica. Odmah je obavešteno Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odakle je stiglo obećanje da će Lazić biti oslobođen za "dva sata", a uveče je rok produžen za utorak.

 

MSP u utorak saopštava da je Lazić bezbedan, da mu je dobro, i da će ga pustiti u toku dana, dodajući da je učinjeno sve što je potrebno i uz molbu da se ništa ne objavljuje kako bi što brže izašao. Pošto Viktor ni u utorak nije pušten uredništvo "Pressa" pokušava da stupi u kontakt sa ministrom Vukom Jeremićem, ali iz ministarstva dobija odgovor da je ministar na večeri sa mađarskim kolegom i da će kasnije biti obavešten. Ministarstvo tvrdi da će u sredu ujutru Viktor Lazić biti na slobodi.

 

Beogradski list u sredu stupa u kontakt sa ministrom Jeremićem, koji je "šokiran" i kaže da "ne zna ništa o tom slučaju". 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 22:10
Sreća prati hrabre,ali se baksuzi tu ne računaju! Pogotov kada imaš posla sa odmetnicima (od Gruzije) koji te tretiraju kao odmetnika od njihovog zakona. Ne bih mu bio u koži. Dovoljno je da jedna "sirovina" pošizi što se tolika prašina diže oko jednog novinara, pa da mu zagorča život do kraja. Nema tu diplomatije,ni politike kad je država divlja (baš kao i Kosovo i Metohija) i da Bog da da se sve dobro završi sa Viktorom,pa da dogodine u novoj knjizi čitamo o ovoj dogodovštini sa vedrije strane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online