Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.09.2011.
20:56
Srna A

Odbrojavanje do pada NASA satelita od šest tona

Američka svemirska agencija NASA odbrojava poslednje sate pred očekivani pad njenog starog istraživačkog satelita od šest tona na Zemlju, koji se očekuje sutra popodne po istočnom američkom vremenu. Imajući u vidu da tri četvrtine Zemljine površine čine okeani, velika je verovatnoća da će satelit bez ozbiljnih posledica pasti u vodu.

Najveća "svemirska mašina" koja će pasti na Zemlju do sada

U saopštenju izdatom sinoć, NASA je navela da se ne očekuje da će satelit proći iznad Severne Amerike. Njegov ulazak u atmosferu Zemlje trebalo bi da se desi sutra, a zbog sagorevanja usled brzine raspašće se na delove. Očekuje se da se satelit raspadne na više od 100 delova kad uđe u Zemljinu atmosferu, od kojih će većina sagoreti.

Ipak, procenjuje se da će oko 26 delova, težine od 90 kilograma, ali da će na Zemlju pasti samo oni sastavljeni od najtežih metala. Delovi satelita bi mogli da se raspu po teritoriji površine oko 800 kilometara.

Sаtelit se kreće brzinom od osаm kilometаrа u sekundi i mogаo bi dа pаdne bilo gde između 57 stepeni severne geogrаfske širine i 57 stepeni južne geogrаfske širine, što obuhvаtа nаjveći deo nаseljenih područjа nа plаneti. NASA je sаopštilа dа će nаučnici moći dа objаve precizniju prognozu o mestu pаdа sаtelitа dvа sаtа pre njegovog ulаskа u аtmosferu.

Stručnjaci NASA ranije su procenili da je verovatnoća da bilo ko bude povređen jedan prema 3.200. Satelit nema nikakvo preostalo gorivo i ne nosi nikakve opasne supstance.

Istraživački satelit NASA star 20 godina najveća je svemirska letelica američke kosmičke agencije koja će pasti bez kontrole na Zemlju u poslednje 32 godine.

Ukoliko neke krhotine američkog satelita padnu na teritoriju van SAD i nanesu neku štetu biće odgovorna američka vlada prema Sporazumu o svemiru iz 1967. i Konvencije o odgovornosti iz 1972.

Zemlja na čiju teritoriju bi krhotine eventualno pale dužna je, takođe, da SAD vrati sve delove satelita, jer je on američka imovina i NASA želi da ih ispita, a i neki delovi bi mogli da budu opasni (rezervoari za raketno gorivo mogli bi da sadrže otrovni hidrazin).

Astronom amater iz Pаrizа Tijeri Lego snimio je iznаd severnog delа Frаncuske аmerički sаtelit u njegovoj putanji ka Zemlji. Snimаk je nаprаvljen 15. septembrа, а Lego, koji je po obrаzovаnju inženjer, uporebio je specijаlno prilаgođenu kаmeru i svoj kućni teleskop, prenosi BBC.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.09.2011. 21:14
Пашће на Њујорк !! Тадић је био тамо !!
Četvrtak 22.09.2011. 21:42
Ih, sest tona,Sta bi da je deset, dvaes'...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online