Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Nedelja 25.09.2011.
11:24
Fonet A

"Pravoslavci, uskoro ćemo biti zajedno"

Papa Benedikt XVI, koji se nalazi u višednevnoj poseti svojoj domovini, sastao se u Frajburgu sa najvišim predstavnicima pravoslavnih i orijentalnih crkava Nemačke.

Papa u nemačkom gradu Frajburgu 

Prema danas objavljenoj proceni, u Nemačkoj živi oko 1,6 miliona pravoslavaca.
Papa se zahvalio na mogućnosti "prijateljske razmene mišljenja".


"Rado ću ponoviti to što sam i na drugim mestima govorio, među hrišćanskim crkvama i zajednicama pravoslavlje nam je najbliže. Katolici i pravoslavni imaju istu drevnu crkvenu strukturu. Tako se možemo nadati da nije daleko dan kada ćemo zajedno slaviti evharistiju", rekao je papa Benedikt XVI.


Papa je rekao da datolička crkva sa pažnjom prati razvoj pravoslavlja na zapadu Evrope. Prema njegovim rečima pravoslavci su u Nemačkoj postali sastavni deo nemačkog društva. "Oni osvežavaju blago hrišćanske kulture i hrišćanske vere Evrope", smatra papa.


"Rad na razjašnjenju teoloških razlika ostaje značajan, njihovo uklanjanje vodi ka ponovnom uspostavljanju punog jedinstva, kome se nadamo i za njega se molimo. Radi se prvenstveno o pitanju primata, oko čijeg pravog razumevanja još treba dalje da radimo. U tome nam može pomoći razlikovanje izmedju suštine i forme obavljanja primata, o čemu je govorio papa Jovan Pavle Drugi", rekao je benedikt XVI.


Papa kaže da "sa zahvalnošću" gleda na rad Zajedničke komisije za bogoslovski dijalog izmedju Katoličke i staroorijentalnih crkava.

 
"Katolicima i pravoslavnima stalo je do zaštite ljudskog života od začeća do prirodne smrti, one su protiv manipulacije i selekcije u medicini. Takođe se zalažu za integritet braka između muškarca i žene. I za porodicu", naglašava episkop Rima.

Pred susret sa papom Benediktom, mitropolit Carigradske patrijaršije za Nemačku Avgustinos je izjavio da katolici i pravoslavni decenijama vode "dijalog ljubavi i istine". On je rekao da je dijalog "zadovoljavajući", mada se lakše postiže ljubav, nego istina.


Kako je rekao, za pravoslavlje je "papstvo problem" jer ga različito razumemo. On je istakao da je "predsedavanje univerzalnom crkvom u ljubavi (agape) potrebno".


Mitropolit Avgustinos je kazao da sa ekumenizmom najviše "imaju problem" crkkve i narodi "na Istoku", u bivšim komunističkim zemljama, jer "su do skoro bili neslobodni".

"Oni su kako protiv Zapada, tako i pritiv ekumenizma, protokom vremena stanje će se izmeniti", rekao je mitropolit Avgustinos.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.09.2011. 11:30
Papiga "ne ga papi"po mnogo! Taj ruzan film neces da gledas !
Nedelja 25.09.2011. 11:49
Satano samo da znas da srpski narod nikada nece prihvatiti nikakvog djavoslkog satanskog katolickog PRIMATA!!! Moze jedna elita nasih episkopa i svestenika, kojima je vaznije materijalno od duhovnog, da prihvati primata..ali to nece nikada i narod!! A ta elita koja to prihvati moze slbodno da ide u Vatikan i da tamo uziva u materijalnim i ovozemaljskim strastima pocev od silovanja dece!!!!! Nek im je na casti!!! Ali srpski narod te gadosti nece prihvatiti. Dakle, zaobidji Srbiju Satano!!! I ne uznemiravaj narod ovakvim monstruoznim izjavama!!!
Nedelja 25.09.2011. 11:52
necemo zajedno,ne odricemo se nase vere.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online