Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 14.10.2011.
04:27
Press A

Otpor i CIA režirali proteste na Volstritu?

Američka vlada angažovala je osnivače srpskog pokreta "Otpor" da organizuju proteste na Volstritu, kako bi napravili protivtežu uticajnom konzervativnom pokretu "Čajanka", tvrde najpoznatiji desničarski teoretičari zavera iz Amerike i Velike Britanije.

Protesti se sa Volstrita polako šire Amerikom, ali i svetom
 

Ivan Marović, jedan od osnivača "Otpora", danas globalno poznat kao promoter nenasilne borbe protiv diktatura, održao je u septembru govor pred protestantima u Njujorku, što je u nekim krugovima identifikovano kao direktna veza "Otpora" sa organizovanjem pokreta "Okupirajmo Volstrit".
 

Dejvid Ajk, britanski publicista, poručio je da ko izađe na protest zapravo radi u interesu američke vlade, a američki konzervativni radio-voditelj Aleks Džons podsetio je na navodne veze CIA i "Otpora" u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Džons je napisao da je Marović jedan od "osnivača 'Otpora' - ključne organizacije u srpskim ratovima devedesetih, koja je imala uticaj na nedavne proteste u Egiptu".
 

Ivan Marović, koji je posle 5. oktobra promovisao video-igre o nenasilnoj smeni diktature, potvrđuje za "Press" da je bio u Njujorku krajem septembra, ali da nema veze sa organizacijom protesta, što se, kako kaže, najbolje vidi iz činjenice da se on sada nalazi u Beogradu.
 

- Bio sam tamo u četvrtak, 22. septembra, protest je već trajao nekoliko dana, bilo je još uvek malo ljudi i niko nije znao za njih. Tog dana imao sam predavanje na Njujorškom univerzitetu. Posle predavanja, organizatori i studenti poveli su me sa sobom u Zukoti park, gde su protestovali. Tražili su da im se obratim i ja sam im pričao o važnosti okupacije simboličkih mesta.
 

Takođe sam dao intervju za njima blizak časopis "Independent", u kome sam im predlagao kako da se postave prema policiji ne bi li smirili tenzije. To je bilo pre skoro mesec dana, ali tad još niko nije znao za njih i vest o tome se pročula tek sad kad su postali popularni - kaže Marović.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 06:55
....imam otpor prema "otporu"....
Petak 14.10.2011. 08:58
Belorusija je zakon za otporaše.Njih su otuda najurili kao najveću gamad i ološ.Nesmeju ni da primirišu tamo. Isto je i Milošević trebao da uradi.I to ne, samo sa njima,već i sa ovima na vlasti danas. BILO BI NAM MNOGO BOLJE
Petak 14.10.2011. 09:59
Znao sam mada mislim da su i naprednjaci umešani ,dobio sam poverljivu informaciju od Čvorvića.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online