Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.10.2011.
23:12
Beta A

Grčka: Sindikati najavljuju nove proteste

Grčki sindikati su danas zapretili novim štrajkovima sledeće nedelje, pošto je Skupština sinoć donela nove, strože mere štednje uprkos dvodnevnim žestokim demonstracijama.

Sledeće nedelje štrajkovaće i javni i privatni sektor
 

Nove mere štednje, uzlov za narednu tranše međunarodne pomoći od osam milijardi evra, obuhvataju dalje smanjivanje plata i penzija, i otpuštanje iz javnog sektora.

Generalni sekretar sindikata zaposlenih u javnom sektoru - Adedi, Ilijas Iliopulos poručio je da nove mere "neće biti primenjene" i optužio vladajuće socijaliste da "okreću glave od posledica koje će te mere imati za zaposlene".

"Ova vlada je ignorisala narodnu pobunu time što je usvojila ovaj užasan zakon. Naš odgovor je: odlazite što brže možete, u Grčkoj više nema mesta za vas. Planiramo nove štrajkove sledeće nedelje", rekao je Iliopulos za agenciju AP.

Sindikat privatnog sektora GSEE takođe planira štrajkove. 

"Planiramo dugotrajne proteste kako bismo osigurali da ove nakazne mere koje su uveli naši kreditori-ajkule ne stupe na snagu", poručio je član uprave GSEE, Statis Anestis.

Više od 150.000 ljudi demonstriralo je u Atini u sredu i četvrtak, tokom dvodnevnog

generalnog štrajka protiv novih mera štednje, posle 20 meseci "stezanja kaiša". okom dvodnevnog štrajka jedan demonstrant je umro od srčanog napada, više od 200 je povređeno, a 20 uhapšeno.

Grčka je izbegla nesolventnost zahvaljujući pomoći od 110 milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda i partnera iz evro zone. Njeni kreditori su izrazili zabrinutost da li će Grčka uspeti da ispuni ciljeve iz sporazuma o pomoći, te su od nje tražili nove, strože mere štednje da bi dobila sledeću tranšu, bez koje bi
postala nelikvidna sredinom novembra. Nove mere su, međutim, izazvale žestoko protivljenje u zemlji koja se već treću godinu bori sa recesijom i rekordnom nezaposlenošću koja je u julu dostigla 16,5 odsto.

Grčkoj odobrena nova tranša

Ministri finansija 17 država članica evrozone odobrili su da Grčkoj bude isplaćena nova tranša pomoći u iznosu od osam milijardi dolara, kako bi se izbegao bankrot te države koji bi ugrozio evro. Tu odluku treba da potvrdi i Međunarodni monetarni fond, tako da se očekuje da će Grčka novac dobiti u prvoj polovini novembra.
Ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos je istakao da će taj novac omogućiti da se ostvare fiskalni ciljevi u narednoj godini i udare temelji za neophodne strukturne reforme.

Većina stručnjaka smatra, međutim, da će to biti samo kratkoročni pojas za spasavanje i da Grčka mora da pronađe način da bitno smanji budžetski minus i javnu potrošnju. Ukoliko to ne uradi, Grčka u narednih deset godina neće moći da uzima sredstva na finansijskom tržištu.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 23:28
www.youtube.com/watch?v=0kW2H3S4LCE Нажалост ничега доброг за браћу Грке. Бојим се да и нама следи исти сценарио с обзиром којим темпом се задужујемо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online