Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 24.10.2011.
14:19
Srna A

Kanadski ambasador: Kosovo je propala država

"Kosovo je, od takozvanog oslobođenja od Srbije, postalo propala država sa visokom stopom nezaposlenosti, kriminala i korupcije, a kosovsko rukovodstvo umešano je u uvoz heroina i oružja, krijumčarenje ljudima i suočeno sa ozbiljnim optužbama o uzimanju organa od zarobljenika", konstatatovao je bivši kanadski ambasador Džejms Biset.

Džejms Biset

"Ipak, Kosovo je 'usvojeno dete' NATO snaga predvođenih Sjedinjenim Državama i prema tome mora se gledati kao uspeh, jer NATO ne može priznati neuspeh", navodi Biset u teksu za kanadski list "Otava sitizen".

On ističe da NATO pogrešno shvata situaciju na Kosovu i Metohiji i navodi da ni tri godine posle jednostranog proglašenja nezavisnosti na insistiranje Vašingtona, još nema konačnog rešenja za južnu srpsku pokrajinu, koju je nazvao "gnojnom ranom u centru Balkana".

Džejms Biset je kanadski diplomata koji je još 1956. godine počeo rad u kanadskoj vladi. Za ambasadora u Jugoslaviji postavljen je 1990. godine, a u leto 1992. godine je povučen iz službe i penzionisan. 

Posle isterivanja srpske vojske sa Kosova 1999. godine usledilo je sistematsko čišćenje nealbanske populacije, ubistva, odmazde i uništenja, piše Biset. On kanadsku javnost podseća da su u martu 2004. godine albanske bande zapalile i minirale više od 204 pravoslavne crkve i manastira, od kojih su neke deo nasleđa koje datira iz 14. veka.

"Ova prava orgija uništenja izvedena je pod budnim okom vojnika NATO-a koji nisu uradili ništa da zaustave nasilje", navodi se u tekstu.

List navodi da je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posetio Prištinu 15. septembra i ponovio uobičajenu frazu da je cilj NATO-a da sačuva bezbednost i da će to i nastaviti da čini "odlučno, pažljivo i nepristrasno".

"Manje od dve nedelje posle odlaska sa Kosova, 27. septembra, 'nepristrasni vojnici' NATO-a otvorili su vatru bojevom municijom na grupu srpskih civila koji su demonstrirali protiv postavljanja kosovskih carinskih ispostava duž granice između Srbije i severnog Kosova, čime ih ustvari odvaja od uže Srbije", piše list.

Zanimljivo je, piše "Otava sitizen", da se incident dogodio u isto vreme kada su lideri NATO-a "vatreno protestovali zbog otvaranja vatre na demonstrante u Siriji i Jemenu".

"I pored svega, rečeno nam je da je 80 zemalja priznalo nezavisnost, a malo se pominje da postoji 113 zemalja UN koje odbijaju to da čine - među njima Grčka, Kipar, Španija i Slovačka - sve članice NATO-a", naglašava Biset.

U Prištini postoji ogromna statua Bila Klintona. Ubrzo posle okupacije Kosova i Metohije, Amerikanci su izgradili ogroman kamp Bondstil, podseća kanadski dnevnik.

"Kosovo je njihova beba i mora biti prihvaćeno kao suverena država po bilo koju cenu. Na žalost, cena je visoka i može dovesti do pada NATO-a kao uvažene snage koja poštuje vladavinu zakona i demokratske slobode", konstatuje Biset.

"Kanada je učestvovala stvaranju nacrta Člana1 sporazuma o NATO-u, u koji izričito ističe da NATO neće nikada upotrebiti silu u rešavanju međunarodnih sporova i uvek će delovati u skladu sa principima Povelje UN. Na žalost, ne čujemo ništa više o Članu1", piše bivši kanadski ambasador.

"Posle raspada sovjetskog carstva, za SAD taj Član1 je postao prepreka u sprečavanju NATO-a, a samim tim SAD, za intervenisanje u oblastima van jurisdikcije i upotrebi sile radi ostvarivanja ciljeva američke spoljne politike, često pod maskom humanitarne intervencije.

Prva šansa da se to uradi bilo je bombardovanje Srbije na lažnim osnovama da tadašnji predsednik Slobodan Milošević planira etničko čišćenje Kosova, odnosno većinske albanske populacije i da se tu dešava genocid.

Bez konsultovanja UN i kršeći svoje vlastite propise NATO je bombardovao Srbiju 78 dana i noći i bio je 'uspešan' u odvajanju sastavnog dela teritorije te zemlje. 

SAD i neke članice NATO-a, uključujući Kanadu, otišle su i dalje priznavajući nezavisnost Kosova, uprkos rezoluciji UN 1244 kojim se potvrđuje suverenitet Srbije nad tom provincijom",  podseća Biset.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su time otvorili "Pandorinu kutiju" i javno pozvali mnoge grupe i plemena širom sveta koji žele svoju državu da to učine jednostavno proglašavajući nezavisnost.

"Može li iko da krivi Palestince što ne očekuju ništa manje?", upitao je Biset.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2011. 14:36
E ziveo 1000 godina..ovo je receno bas kako stvari stoje...samo sto nece niko da slusa...vise im se svidja ono sto su sami u bolesnim glavama kreirali...volela bi da neko od njih dodje kao obican covek da zivi na Kosovu pa da vidi kako je to uredjena kvazi drzava...ili im se svidja da u Evropi postoji tako jedno mesto gde se svercuje krade droga valja i gde se sve moze za razliku od njihovih drzava gde se postuje red i zakon...Ko dete kad pustis da se izluduje u nekoj sobi gde mu je dopusteno da gadja udara prlja i izivljava se...to je slika Kosova...
Ponedeljak 24.10.2011. 14:36
На том западу може и да се нађе понеки нормалан.
Ponedeljak 24.10.2011. 14:46
pa to je neupitno.kosovo je samo poligon amerike.da ameriku interersuju albanci koliko se priča,znao bi se red dole.ovako su i njih iskoristili uzeli im komplet suverenitet.svaki zakon međunarodna zajednica može poništiti koji sami donesu,isto tako im mogu nametnuti svaki.svakog funkcionera mogu smjeniti.resurse su im sve uzeli ali su im dozvolili kriminal da ne bi pocrkali od gladi.sve u svemu uspješno kolonizovan posjed.kakva demokratija kakvi jadi. kapitalizam i demokratija već dugo nisu drugovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online