Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 08.11.2011.
04:09
Politika A

IAEA: Iran na korak od A-bombe

Međunarodna agencija za atomsku energiju u svom novom izveštaju, koji će biti obelodanjen tokom ove nedelje, zaključuje da je Iran "na pragu nuklearnog kluba”.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad obilazi nuklearna postrojenja
 

Prema saznanjima IAEA Iran je "savladao ključne korake, neophodne da se napravi nuklearno oružje”. Ovo iznose dva vodeća američka dnevnika, "Njujork tajms" i "Vašington post", pozivajući se na neimenovane zvaničnike vlade koji su imali uvid u taj izveštaj.

Kako tvrdi "Tajms", direktor IAEA Jukija Amano, pre 11 dana je sa nalazima novog izveštaja upoznao Savet za nacionalnu bezbednost, mada se napominje da "administracija odbija da potvrdi da je Amano uopšte ušao u Belu kuću".

U odnosu na ranije procene o tome dokle je Iran stigao u svojim naporima da savlada tehnologiju nuklearne bombe, novi elemenat su aktivnosti u njegovoj vojnoj bazi Parčin, gde je identifikovana "struktura" za koju se veruje da je kapsula za testiranje "uređaja za imploziju" – upaljača atomskog punjenja. Ovakav zaključak sugeriše obaveštajni mozaik sastavljen od satelitskih snimaka, dokumenata, evidencija o kupovini opreme i podataka iz Izraela i Evrope.

Prema navodima IAEA, ključni doprinos savladavanju ove poslednje tehnološke prepreke dao je ruski nuklearni ekspert Vjačeslav Danilenko, koji sa Iranom sarađuje još od sredine devedesetih, dok je glavnu pomoć pružao u poslednjih pet godina. Danilenko je razgovarao sa inspektorima IAEA, ne poričući angažman sa Irancima, ali je tvrdio da se njegova asistencija odnosila samo na projekte civilnog inženjeringa.

Kao strani pomagači se opet navode neimenovani stručnjaci iz Severne Koreje, kao i glavni kreator pakistanske nuklearne bombe Abdul Kadir Kan, čiji su nacrti za "neutronski inicijator”, nuklearni upaljač, dospeli u ruke Iranaca.

Nove sugestije o tome da je Iran sasvim blizu da realizuje svoje nuklearne ambicije dolaze u okolnostima kada su pojačane glasine o mogućem napadu na iranske nuklearne instalacije. Izraelska štampa je naime prošle nedelje pisala da je u vrhovima vlade postignuta saglasnost za tako drastičnu akciju.

"Njujork tajms” međutim ukazuje da je američki obaveštajni establišment skeptičan prema tvrdnjama IAEA i da je već zauzet stav da su takve informacije "rizične".

Ova uzdržanost se objašnjava svojevremenim promašajima u Iraku, koji je iz Vašingtona optuživan da poseduje biološko oružje za masovno uništavanje, što je bio povod za američku invaziju i obaranje režima Sadama Huseina. To oružje nije međutim nikad pronađeno.

"Vašington post" prenosi procenu američkih obaveštajnih službi, po kojoj iransko rukovodstvo još nije odlučilo da li da konačno sklopi nuklearnu bombu, ali da svakako želi da ima sve na mestu da je brzo sastavi ako se takva odluka donese. Zvaničan stav Teherana sve vreme je da su domaća nuklearna istraživanja namenjena isključivo civilnom korišćenju, za proizvodnju električne energije.

Prema "Njujork tajmsu", Rusija i Kina su od IAEA zatražili da se izveštaj ne objavljuje, jer bi tako nešto za rezultat imalo da "Iran bude sateran u ćošak". List ocenjuje da je ovo redak slučaj usaglašenog diplomatskog pritiska Moskve i Pekinga.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2011. 04:26
Ирачки сценарио желе опет да примене у убеђивању света да је евентуална војна интервенција оправдана.Овога пута НАТО-фашисти желе нешто више,а то је да запале цео свет.За њих је излаз из економске кризе једино нови сукоб светских размера.
Utorak 08.11.2011. 12:37
da li ce ovim americkim strvinarima ikada biti dosta krvi?! u sopstvenoj se podavili!
Utorak 08.11.2011. 09:50
Слободном народу Ирана желим да успе у свом науму.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online