Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 08.11.2011.
20:31
RTS A

Beluskoni umire u parlamentu

Italijanski premijer Silvio Berluskoni izborio je usvajanje budžeta u italijanskom parlamentu, što je održalo njegovu Vladu u životi, ali je izgubio apsolutnu većinu. Italijani se nadaju da će "pasti" do kraja nedelje, a on ne odustaje. "Umreću u parlamentu", poručio je italijanski premijer zemljacima.

Spasili ga uzdržani poslanici: Silvio Berluskoni

Premijer Italije Silvio Berluskoni izborio je usvajanje budžeta, zahvaljujući opoziciji koja nije glasala, ali je izgubio apsolutnu većinu, što bi moglo da vodi njegovoj smeni. Budžet je usvojen sa 308 glasova, dok je za apsolutnu većinu potrebno 316 glasova poslanika, prenele su italijanske agencije. Uzdržan je bio 321 poslanik.

"Vlada nema većinu u ovoj skupštini", rekao je odmah po glasanju šef glavne opozicione partije, Demokratske stranke, Pjerluiđi Bersani.

Berluskoni je zato pod sve većim pritiskom da podnese ostavku, a pozivima da ode pridružio se i njegov glavni koalicioni partner Umberto Bosi. Italijanski premijer, međutim, kaže da će "ako treba da umre, umreti u parlamentu", prenose italijanski mediji.

"Ne razumete, ja sam rođen na izborima, pred očima javnosti i ako treba da umrem umreću u parlamentu," rekao je Berluskoni ministrima koji su ga pozvali da razmotre moguće opcije, dodajući da neće podneti ostavku zbog osipanja većine, prenosi "Korijere dela sera".

Bosi je, uoči glasanja o budžetu, rekao da je od Berluskonija zatražio da podnese ostavku, kao i da bi bivši ministar pravosuđa Anđelino Alfano, trebalo da preuzme njegovo mesto, preneo je BBC.

Berluskonijeva većina se osula pre glasanja o budžetu pri čemu je nekoliko poslanika podnelo ostavku ili reklo da će se usprotiviti predloženom zakonu. Glasanje o budžetu koje je obično rutinska stvar tako je poprimilo mnogo veći značaj kao test Berluskonijeve političke snage.

Italijanski premijer je do sada insistirao na tome da ima dovoljnu podršku i još juče je demantovao navode da podnosi ostavku, nazivajući ih "neosnovanim glasinama."

Inače, italijanski budžetski deficit je relativno nizak, ali kombinacija niske stope rasta italijanske privrede i javnog duga od 1,9 biliona evra, što je više nego grčki, španski i portugalski dug zajedno, kod investitora je podstakla strahovanja da bi Italija mogla da bude sledeća žrtva evropske dužničke krize. Ta činjenica veoma brine i Brisel, tim pre što je reč o trećoj ekonomiji evrozone, pa bi bankrot Italije bio poguban za EU.

Inspektori Evropske komisije doputovaće večeras u Rim, gde će sutra razgovarati sa italijanskim vlastima o kresanju budžeta i ekonomskim reformama, neophodnim za povratak tržišnog poverenja, rekao je Ren posle sastanka sa ministrima finansija EU. Kamate na italijanske pozajamice porasle su na najviši nivo otkad Italija koristi evro - 6.6 odsto.

Opozicioni levi centar ranije je najavio da će tražiti glasanje o poverenju Vladi kojim će, kako su rekli, srušiti Berluskonija čak i ako preživi današnje glasanje o budžetu 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 07:38
i deda micun.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online