Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.11.2011.
14:37
B92 A

Smrtna kazna zbog korupcije

Kineski sudovi osudili su na smrtne kazne dvojicu poznatih privrednika zbog korupcije i pronevere. Jedan je osuđen zbog nelegalnog fonda piramidalnih investicija a drugi zbog korupcije i pronevere sredstava, javili su državni mediji.

Kineski sudovi osudili su na smrtne kazne dvojicu poznatih privrednika zbog korupcije i pronevere: Peking
 

Vlasnik firme za poslove s nekretninama Đi Venhua osuđen je na najtežu kaznu zbog ilegalnih poslova prikupljanja novca za investicije u visini od 5,5 milijardi juana (870 miliona dolara) na koje je po principu piramidalne štednje davao nerealno visoku kamatu od preko 12 procenata.

Njegova firma, Jintai ril estejt investment co. iz grada Lišui u istočnoj kineskoj provinciji Džeđiang, na nelegalan način je prikupljala sredstva i nudila visoku zaradu između 2003. i 2008. godine objavio je list Global tajms. Đi i drugi partneri prikupili su sredstva od više od 15.000 investitora u Džeđiangu i centralnoj provinciji Hunan, govoreći im da će fondovi biti korišćeni za podizanje stambenih i poslovnih objekata i obećavali visok povraćaj uloženog kroz tada brz rast cena nekretnina.

Prevara je trajala dok vlasti nisu uhapsile vlasnike firme septembra 2008. nakon što

Doživotni zatvor

U Kini se odložena smrtna kazna posle dve godine zbog dobrog vladanja obično zameni doživotnim zatvorom.

je ona bankrotirala zbog svetske finansijske krize. Lokalni sud je u ponedeljak

osudio još pet ljudi umešanih u te malverzacije, uključujući troje Đijevih rođaka, do kojih su dvoje dobili odloženu smrtnu kaznu a jedan doživotnu robiju. Preostalo dvoje zaposlenih u firmi je osuđeno na tri godine zatvora.

Ilegalne pozajmice ili zelenašenje je bilo široko rasprostranjeno u Kini nakon što su vlasti ograničile kredite zbog visoke inflacije, pa su banke favorizovale velika državna preduzeća i ostavljale bez kredita male privatne kompanije.

Smrtna kazna za bivšeg predsednika šangajske farmaceutske grupe

Sud u Šangaju osudio je na smrtnu kaznu bivšeg predsednika državne šangajske

Za deset godina, 35 puta primio mito

farmaceutske grupe zbog korupcije i pronevere sredstava u slučaju koji je izazvao i zabrinutost za bezbednost lekova.

Sud je Vu Đianvena osudio na najtežu kaznu zbog primanja mita od 11,8 miliona juana (1,9 miliona dolara) i pronevere 33,5 miliona juana, oko 5,5 miliona dolara, objavio je list Novosti kineskog biznisa. Vlasti su takođe zaplenile Vuovu imovinu koja se sastojala i od računa u stranim bankama, piše list bez navođenja iznosa.

Pročitajte i:

* Vikiliks: Ameri plaćali "reket" na robu

Vu je uhapšen 2009. godine a optužen je da je tokom deset godina 35 puta primio mito da bi njegova firma kupovala sirovine od određenih firmi. On je takođe davao isključiva prava prodaje lekova te firme određenim agentima, piše list.

Šangajska farmaceutska grupa je po prihodima treća najveća kineska kompanija za proizvodnju lekova.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 14:41
Kod nas ovo nema sanse pa cak i da se uvede smrtna kazna...daleko vise ima koruptivnih tela nego onih koji se "bore" protiv...tendencija u porastu (naravno za korupciju).
Sreda 16.11.2011. 20:13
O, Boze, kako lepa zemlja...Kako bi bilo lepo videti ovde sve koji treba da vise.Mozda bi narod u centru Beograda trebao da za Novu Godinu okiti grad korumpiranim politicariama i novom elitom...Kakav bi to vatromet bio...I da ih ne skidaju sa vesala do srpske Nove Godine...Posle toga bi mogli da zaista slavimo VASKRS!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online