Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.11.2011.
15:20 >> 17:52h
Beta A

Arapska liga suspendovala Siriju

Arapska liga odlučila je danas da suspenduje učešće Sirije na sastancima te organizacije dok Damask ne sprovede sporazum o prekidu nasilnog suzbijanja antivladinih protesta. Arapska liga je na vanrednom sastanku u Kairu takođe zatražila i sankcije za režim predsednika Bašara al Asada i pozvala na pregovore s opozicijom. Ta organizacija 22 arapske države je takođe pozvala članice da povuku svoje ambasadore iz Damaska.

Bašar al Asad

Sirija je prošle nedelje prihvatila plan Arapske lige za okončanje nereda, ali je nastavila da sprovodi nasilje.

Novembar bi mogao biti najkrvaviji mesec pobune protiv Asadovog režima pošto je više od 250 civila ubijeno za svega 11 dana u gradu Homsu, žarištu pobune.

Odluka o suspenziji Sirije sa sastanaka Arapske lige ima i simbolički značaj budući da se Sirija hvali svojim arapskim nacionalzimom, ocenjuje agencija AP.

Katarski premijer Hamad Bin Jasem al-Tani rekao je posle glasanja da će suspenzija stupiti na snagu u sredu i pozvao sirijsku vojsku da obustavi nasilje protiv civila.

Al-Tani je rekao da je 18 zemalja glasalo za suspenziju, dok su Liban, Jemen i Sirija bili protiv, a Irak je bio uzdržan.

U saopštenju koje je pročitao al-Tani navodi se da je odlučeno da se "suspenduje aktivnosti sirijske delegacije na sastancima Arapske lige" i da se sprovedu "ekonomske i političke sankcije protiv sirijske vlade".

Osamanest od 22 članice Arapske lige je danas pozvalo sve frakcije sirijske opozicije na trodnevni sastanak o "zajedničkom projektu za upravljanje predstojećom tranzicijom u Siriji", objavio je Al-Tani.

Povodom bojazni da je odluka o suspenziji uvod u vojnu intervenciju poput vojnih operacija u Libiji, al-Tani je rekao da "niko ne govori o zoni zabrane letenja" i da "niko ne govori o takvoj odluci".

"Sirija je svima nama draga zemlja i teško nam je zbog ove odluke. Nadam se da će Sirija hrabro postupiti radi okončanja nasilja i početi stvarni dijlog za reforme", rekao je on.

Sirija: Ilegalna odluka

 

Odluka Arapske lige da suspenduje učešće sirije na svojim sastancima je "ilegalna i u suprotnosti sa pravilnikom Lige" izjavio je danas sirijski ambasador Jusef Ahmad.

 

Prema njegovim rečima, ta odluka stavlja tačku na rad arapskog udruženja i "dokazuje da uprava Lige sprovodi plan koji diktiraju Amerikanci i Zapadnjaci".

Ujedinjene nacije procenjuje da je oko 3.500 ljudi ubijeno u nasilju u Siriji od početka pobune pre odasm meseci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online