Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.11.2011.
19:42
Beta A

Putinova stranka gubi podršku, ali dobija izbore

U Rusiji skoro da nema sumnje da će na parlamentarnim izborima 4. decembra pobediti vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) premijera Vladimira Putina, ali po svemu sudeći, rezultati će joj biti lošiji nego na prethodnim i ostaće bez dvotrećinske većine.

Ruska Državna duma

Na biračkim listićima biće svega sedam partija. Pored liste JR, koju predvodi predsednik Dmitrij Medvedev, u trci su i Liberalno demokartska partija (LDPR) Vladimira Žirinovskog, Komunistička partija Genadija Zjuganova (KPRF), Patriote Rusije Genadija Semigina, Jabloko (Jabuka) Grigorija Javlinskog i Pravo delo Andreja Dunajeva.

"Situacija u Rusiji je veoma jednostavna. Nema više pitanja ko je mister Putin, koji je potencijal modernizacije Medvedeva, nema pitanja ko će biti naredni predsednik, nema sumnje da će pobediti JR na izborima i primerno je sve jasno šta će se dešavati narednih godina", kaže Grigorij Javlinski.

Njegova partija se bori da se vrati u Državnu dumu, a Javlinski, koji tvrdi da je to jedina demokratska partija na biračkom listiću, očekuje da će, ukoliko izlasnost bude veća od 60 odsto, Jabloko dobiti oko deset odsto.

Istraživanja javnog mnjenja govore, međutim, da će sastav Dume najverovatnije ostati isti.

Istraživanje Levada centra, sprovedeno krajem oktobra, samo je potvrdilo ranije procene Sveruskog centra za istraživanja javnog mnjenja (VCIOM), da JR u poslednje vreme intenzivno gubi glasove.

Na pitanje kakve su šanse da JR uđe u Dumu, 96 odsto građana je izjavilo da će proći i verovatno dobiti većinu. Ali, na pitanje za koga bi glasali, za JR se izjasnio 51 odsto anketiranih.

Time se, prema podacima Levada centra, broj pristalica koji su spremni da glasaju za partiju na vlasti smanjio od septembra za osam odsto.

Popularnost JR je, međutim skoro za četvrtinu niža nego uoči prethodnih parlamentranih izbora, a broj onih koji odobravaju rad njenog lidera na najnižem je nivou za proteklih deset godina.

Kolika je snaga Medvedeva i Putina?

Za KPRF je, prema Levada centru, spremno da glasa 20 odsto građana, dva odsto više nego pre mesec dana, a za LDPR 14 odsto (ranije devet odsto). Za Pravičnu Rusiju glasalo bi sedam odsto, dok bi Jabloko, Pravo delo i Patriote Rusije dobile po jedan ili dva odsto, što znači da ne ušle u parlament, jer je cenzus sedam odsto.

Anketa je pokazala da 55 odsto građana namerava da izađe na izbore.

Među razlozima zbog kojih ne žele da glasaju, oko 30 odsto anketiranih građana navelo je da od njihovih glasova ništa ne zavisi i da je sve unapred odlučeno. Četvrtina anketiranih (23 odsto) je navela da ne veruje nikome od sadašnjih političara.

Pad rejtinga JR i tandema Putina i Medvedeva, ruski mediji su ocenili kao "rekordni". Pri tom, pojedina istraživanja, kao što je istraživanje moskovskog lista Nju tajms, pokazuju da vladajuću partiju u pojedinim regionima podržava ne više od 20-22 odsto birača.

"Koliko god da kritikuju JR, većina naših ljudi razume da je, ipak, u sadašnjem trenutku to najjača snaga, koja je poslednjih godina, ne na rečima, već na delu pokazala da je sposobna da rukovodi državom", komentarisao je pad rejtinga predsednik Medvedev.

"Nadam se da će JR imati mandat da upravlja, pri tom, ubedljivi mandat", rekao je Medvedev, dodajući da ga ne brine pobeda pojedinih partija na regionalnim izborima, koji će se odvijati istovremeno.

Sergej Sobjanjin

Gradonačelnik Moskve, jedan od lidera JR, Sergej Sobjanjin, tvrdi da partija mora u Moskvi da dobije ubedljivu većinu, jer će u suprotnom ostati bez finansiranja iz federalnog budžeta, ali i u Državnoj dumi, kako bi "sve funkcionaisalo brzo i bez otezanja".

Pojedini partijski funkcioneri priznaju da će JR biti dovoljno i 250 od 450 mesta u Dumi, a ne sadašnjih 300 mandata.

Prema rezultatima ankete Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) od 29-30. oktobra, Medvedevu veruje tek 31 odsto građana, a Putinu 42 odsto. Njihova popularnost počela je da pada od 2010. godine, kada je Medvedeva podržavalo 77 odsto, a Putina 80 odsto građana.

Zamenik direktora Levada centra Aleksej Graždankin smatra da je veliku ulogu u padu popularnosti odigrao Kongres JR, kada je najavljeno "rotiranje" premijera i predsednika.

"Za sve je faktički postalo jasno da se rotiranje odigralo, i da je taj tako otvoreni način, na koji je sve bilo urađeno, mogao da uvredi birače i njihovo dostojanstvo", smatra Graždankin.

U ruskom domenu interneta čak, kao pouka sa ranijih glasanja, kruži instrukcija kako to učiniti - izaći na glasačko mesto pred samo zatvaranje, glasati za bilo koju drugu partiju, a u slučaju da je već neko glasao za vas, pozvati posmatrače i napraviti zapisnik.

Vladimir Čurov

Predsednik Centralne izborne komisije Vladimir Čurov obećava, međutim, da će izbori biti sprovedeni u skladu sa ruskim zakonodavstvom, i da će biti "organizovani bolje nego u nekim zemljama Zapadne Evrope".

Njegove tvrdnje, međutim, već se kose sa realnošću. Vladajuća partija koristi najrazličitije načine u predizbornoj borbi, zbog kojih je u socijalnim mrežama, ali i od strane opozicionara i javnih ličnosti dobila naziv "partija prevaranata".

Njeni predizborni plakati u Moskvi gotovo su identični sa plakatima Moskovske izborne komisije koja poziva na izbore. Za posmatrače OEBS-a to je nedopustivo, a u Moskovskoj izbornoj komisiji kažu da nema nikakvog prekršaja u vizuelnoj podudarnosti plakata.

Ruske televizije su emitovale razgovor predsednika Medvedeva, nosioca liste JR, sa studentima novinarstva, a kasnije se ispostavilo da su najveći deo publike činili aktivisti propredsedničkog pokreta "Naši", dok je studenata bilo malo. Kremlj je zbog toga morao da se izvini sudentima koje nisu pustili u salu.

Gnevan je ostao i lider jedne od najstarijih ruskih grupa "Mašina vremeni" (Vremeplov) Aleksandsar Makarevič jer je nedavno za vreme koncerta u Kemerovu na binu izašao aktivista JR i rekao da se koncert održava zahvaljujucjhi vladajućoj partiji, na šta je ogorčena publika odgovorila zvižducima i povicima "vratite nam novac za karte".

Makarevič je potom JR takođe nazvao partijom "prevaranata".

Reklamni spot JR sa porukom "Ukoliko izađete na glasanje, može vam se desiti nešto veoma uzbudljivo, kao na primer - seks" izazvao je smeh, ali kritike opozicije.

Opozicija smatra da je poziv "Učinite to zajedno" u istoj glasačkoj kabini, kršenje zakona koji propisuje individualno glasanje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 22:07
Русија је јака и мудра држава која не препуста ствар случају, када су се извукли испод омче западних моћника основали јаку службу и откачили критике НВО кренули су у прогрес.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online