Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.11.2011.
17:44
RTS A

Albanija: Muž ubija ako se rađa devojčica

Zbog planskih abortusa u Albaniji se rađa mnogo više dečaka nego devojčica, upozorava Savet Evrope. U Tirani to demantuju i tvrde da je situacija pod kontrolom.

U Albaniji nisu sve bebe podjednako dobrodošle

"Poslednji put moj muž me zamalo ubio. On je postao besan kada je čuo da ponovo neću roditi sina. Napala me i svekrva", ispričala je jedna mlada Albanka, prenela je agencija AFP.

Na taj problem u Albaniji je nedavno ukazao Savet Evrope. Zahvaljući selektivnom abortusu, u ovoj balkanskoj zemlji se sada rodi 112 dečaka na 100 devojčica. Normalan odnos je 100:104 do 106 dečaka.

Pročitajte još:

 

Dolaze u Srbiju da abortiraju zbog pola deteta

Takođe, na problem je ukazano i u Programu UN za razvoj. "Albanci tradicionalno više vole dečake, i to iz dva razloga: prvo, radi održavanja porodičnog prezimena, i drugo, radi podizanja hranioca porodice.

U Tirani, međutim, iznose da su podaci Saveta Evrope netačni. Tvrdi se da je odnos između rođenih devojčica i dečaka 99,9 prema 100. U stvarnosti stvari izgledaju drugačije. Roza (28) je spremna da rizikuje svoje zdravlje i prekine trudnoću, iako je u drugom stanju više od 12 nedelja.

"Doktore, ne mogu da je rodim, pošto već imam tri ćerke", izjavila je mlada žena koja se suočila sa ovim problemom, prenosi AFP.

U Ministarstvu zdravlja i državnim bolnicama kažu da je sve pod kontrolom, da nema planskih abortusa kako bi se dobio sin. Ali, ne isključuje se mogućnost da se to radi po privatnim klinikama, čak i "na divlje". U tom slučaju abortuse obavljaju osobe koje za to nemaju ni dozvolu ni stručnost.

Problem selsektivnog prekida trudnoće nije karakterističan samo za Albaniju. Ta praksa se odomaćila, kako tvrde u Savetu Evrope i u Jermeniji, Gruziji i Azerbejdžanu.

Van Evrope, to je postao problem u mnogim zemljama, pogotovo u Kini, Indiji i Vijetnamu. Stručnjaci upozoravaju da veštačko planiranje polova beba izaziva mnoge probleme. Ne samo da bi moglo da ugrozi ne samo instituciju braka, nego da dovede i do sukoba između muškaraca zbog nemogućnosti da nađu partnerku.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 18:48
Takođe, na problem je ukazano i u Programu UN za razvoj. "Albanci tradicionalno više vole dečake, i to iz dva razloga: prvo, radi održavanja porodičnog prezimena, i drugo, radi podizanja hranioca porodice.///Ови или су луди или тоталне незналице!!!Албанци више воле дечаке,да имају кога да их замени у пљачки! Све је то масло исламске заједнице која просто тера породице да имају доста мушке деце као будуће војнике за џихад!Да видимо како ће ЕУ санкционисати такво дивљаштво у ''демо(н)кратској'' Албанији!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online