Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 21.11.2011.
23:08
B92, Vestionline A

Svetske sile uvode sankcije Iranu

SAD, Velika Britanija i Kanada će uvesti ekonomske sankcije Iranu, zbog sumnji agencije UN za atomsku energiju da Iran tajno radi na razvoju atomskog oružja.

SAD, Velika Britanija i Kanada će uvesti ekonomske sankcije Iranu zbog sumnji da Iran tajno radi na razvoju atomskog oružja
 

Neimenovani američki zvaničnik saopštio je da će finansijske i energetske sankcije biti usmerene prema iranskim kompanijama, elitnoj jedinici Revolucionara garda i iranskom petrohemijskom sektoru. Sankcije će objaviti državna sekretarka Hilari Klinton, najverovatnije kasnije danas, izjavio je on.

Rojters navodi da nije izvesno da će američko ministarstvo finansija pokušati da u potpunosti izoluje iranski bankarski sistem, što bi moglo da poremeti globalno energetsko tržište i naruši oporavak privrede SAD. Ističući da je nejasno koje poteze planira američko ministarstvo finansija, Rojters prenosi izjavu jednog neimenovanog zvaničnika iz Vašingtona da ministarstvo finansija namerava da označi Iran kao oblast "najviše zabrinutosti zbog pranja novca", što bi omogućilo preduzimanje koraka ka daljoj izolaciji iranskog finansijskog sektora.

Ranije je "Vol strit džornal" pisao da američko ministarstvo finansija neće formalno staviti pod sankcije iransku Centralnu banku, kako bi se izbeglo izazivanje iznenadnog šoka u cenama nafte, podseća britanska novinska agencija.

London prekida veze sa iranskim bankama

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da će, zbog sumnji u vezi sa iranskim nuklearnim programom, London prekinuti finansijske veze sa iranskim

"Sankcije su igra u kojoj svako gubi"

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mehdi Gazanfari je rekao da sankcije pogađaju iransku privredu ali i upozorio zapadne zemlje da bi pooštravanje kaznenih mera moglo da šteti i njihovim interesima.

"Sankcije su igra u kojoj svako gubi. Ukoliko ne investiraju u naše naftne projekte, izgubiće primamljivo tržište", rekao je Gazanfari na konferenciji za novinare pre nego što je Velika Britanija saopštila svoju odluku.

bankama. Najavljeno je da će britanske finansijske institucije prekinuti veze i transakcije s iranskim bankama, među kojima i s Iranskom centralnom bankom, u 18.30 časova po lokalnom vremenu (16.00 po srednjoevropskom vremenu). To će, prema Ozbornu, biti prvi put da Velika Britanija potpuno prekine odnose s celim bankarskim sektorom jedne zemlje.

Očekuje se i da će Kanada, zbog sumnji u vezi sa iranskim nuklearnim programom, objaviti sankcije prema toj zemlji.

Zapad, predvođen SAD, optužuje Iran da razvija nuklearni program za pravljenje atomskog oružja, dok Iran tvrdi da taj program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je ovog meseca izveštaj u kojem se nagoveštava da Iran tajno radi na proizvodnji atomskog oružja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2011. 23:11
sad je i iran došao na red? ? misle li se ta rusija i kina spametiti?
Ponedeljak 21.11.2011. 23:18
Kako SAD može uvesti sankcije Iranu? Čekaj malo, ko ima naftu? :P
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online