Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.12.2011.
02:13
Vesti A

Okean guta zapadnu obalu Australije?

Zapadna Australija prolazi kroz blagostanje zbog razvoja rudarstva, ali joj ozbiljno preti i klimatska katastrofa. Dok je istok kontinenta prošao kroz prilično kišovitih i hladnih 12 meseci, meteorolozi prognoziraju najtopliju godinu u istoriji Perta (treća zaredom rekordna godina po vrućini).

Od januara do novembra maksimalna dnevna temperatura u glavnom gradu Zapadne Australije dostigla je prosek od 25,3 stepena Celzijusa, za razliku od prethodnog rekorda od 24,9 stepeni, dostignutog samo godinu ranije, navodi Meteorološki biro, a prenosi "Perth Now".

Posledice tornada: Opravka dalekovoda u Pertu prošlog marta
 


Meteorolozi su pre kraja godine sigurni da će ona biti najtoplija od kako mere temperature. Da bi rekord bio ugrožen do kraja decembra, naime, živa u

Nepogode


U Pertu, vrućine prate i obilne kiše, a kao posledica okeana koji je topliji nego obično.

 

Temperatura mora povećana je za poslednjih 50 godina u proseku za jedan stepen, a nivo vode od 1990. viši je između 7,1 i 7,4 milimetra - dvostruko više nego u drugim područjima.


Pert je upravo prošao i kroz jedan od najkišovitijih perioda u istoriji. Samo prošlog ponedeljka, područje je zahvatila oluja kakva se dešava jednom u 100 godina.


Farmeri su takođe zbog nesezonskih kiša izgubili milione useva. Prošlog januara, abnormalno visoka temperatura okeana "izbelela" je Ningalo rif.

termometrima trebalo bi da u proseku bude dnevno ispod 20,7 stepeni. Tako nešto, u ovo doba godine, malo je verovatno da će se dogoditi.


- Imamo zabeležena sva merenja u Pertu za poslednjih 114 godina. I ono što je zanimljivo jeste da, kada saberete sve najviše dnevne temperature tokom godine i izračunate njihov prosek, on je samo četiri puta u istoriji bio iznad 25 stepeni.

Od pomenuta četiri puta, tri su se dogodila u poslednje tri godine. Četvrti je bio 1978 - objašnjava rukovodilac odeljenja za prognoze Nil Benet.


Od jula prošle godine, svakog meseca do sada, u Pertu su temperature bile iznad proseka. Jedini izuzetak bio je prošli mesec.


Benet ističe da rast temperatura koji je počeo sedamdesetih godina i nastavio svake godine, a posebno u poslednjoj deceniji, ide uporedo s klimatskim promenama.

Ovo potvrđuje i direktor državnog Centra za praćenje klimatskih promena, Gilis Hardi. On kaže da je Zapadna Australija "pokusni kunić" globalnih klimatskih poremećaja.


- Temperature rastu zbog promena klime - veli profesor Hardi.

Matursko kupanje srednjoškolaca na plaži Koteslo

Globalno, 2010. godina bila je najtoplija u istoriji, što je dovelo do topljenja pokrivača na Arktiku, u obimu koji ranije nije viđen. Međutim, sve najtoplije godine u nizu zabeležene su od 1998. pa nadalje.


U avgustu, Komisija za klimu pri Federalnoj vladi podnela je izveštaj o posledicama promena na Zapadnu Australiju. Navedeno je da nivo okeana raste uz zapadnu obalu dvostruko brže od svetskog proseka i da "postoje značajni dokazi da klimatske promene utiču na zapažene suše na jugozapadu države".
 

Cena klimatskih promena


- Ukoliko nivo okeana bude uvećan za 1,1 metar, između 20.000 i 30.000 kuća u Zapadnoj Australiji, u vrednosti većoj od osam milijardi dolara, biće poplavljeno.


- Najugroženija će biti naselja Mandura, Banberi i Baselton.


- Povećanjem nivoa okeana voda će pokriti i 9.000 kilometara puteva, 114 kilometara železničkih pruga i do 2.100 poslovnih objekata u vrednosti od skoro 30 milijardi dolara.


- Do 2050. izmene u padavinama i povećanje temperatura mogu dovesti do uništavanja više od 30 odsto poljoprivrednih kultura.


- Do 2070, očekuje se da će Pert biti 70 odsto sušniji, a temperatura biti viša za šest stepeni Celzijusa.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 02:27
Sve je to vec poznato sa klimatskim promenama ! Ipak u ovom clanku je na mene ostavilo utisak MATURSKO KUPANJE !!
Petak 23.12.2011. 09:48
bas su ove devojke simpa;-))) bez bretela i dekoltea i sve isto obucene,,,mega kool.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online