Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 23.12.2011.
13:50
Beta A

Uvedeni centri za oplakivanje vođe

U gradovima i selima širom Severne Koreje danas su uspostavljeni centri za oplakivanje preminulog vrhovnog vođe Kim Džong Ila.

Histerično plakanje i padanje na javnim mestima iz žalosti za vođom

Dramatično masovno oplakivanje svakodnevna je pojava u glavnom gradu Pjongjangu otkako je u ponedeljak objavljeno da je Kim umro, a hiljade građana, uključujući njegovog sina i naslednika na funkciji Kim Džong Una, pohrlile su da se poklone pred vođinim izloženim telom.

Centri za oplakivanje od danas su ustanovljeni u sedištima oblasnih, provincijskih i gradskih vlasti, kao i u ustanovama i preduzećima.

Severnokorejska televizija satima prikazuje snimke građana koji plaču, a državni mediji izveštavaju da su čak i mala deca stojala na ljutoj zimi naričući zbog Kimove smrti, i držeći pritom knjige bajki koje im je on poklonio.

"Žalost zbog gubitka našeg vođe je ogromna. Ali mi nećemo ostati samo na tugovanju", rekao je Asošijeted presu (AP) Sok Kil Nam (24), radnik čeličane u gradu Namfo. "Dokle god imamo velikog druga Kim Džong Una, delo poštovanog generala Kim Džong Ila će se nastaviti, i zato ćemo nastaviti da radimo; nećemo napuštati radna mesta".

Pažnja javnosti se usmerava na Kim Džong Una, neproverenog mladog sina i naslednika preminulog vođe, koji je i sam pre 17 godina dobio vlast po smrti svog oca, osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Državni mediji su brzo objavili da je mladi Kim bio na oplakivanju - što je jasan znak da ga rukovodstvo Severne Koreje podržava kao naslednika starijeg Kima i kao javno lice nacije.

Glavni list, Rodong Šimbun pozvao je juče stanovništvo u dugom uvodniku da se "okuplja, okuplja i okuplja iza velikog druga Kim Džong Una i verno podržava njegovo vođstvo". Prema pisanju lista, Kim Džong Un je "izvanredan lider naše Partije, vojske i naroda, i veliki je naslednik".

Mediji takođe tvrde da je smrt Kim Džong Ila izazvala čitavu seriju prirodnih pojava, uključujući misteriozni sjaj na vrhu jedne planine i vrlo glasno pucanje leda na jezeru.

Zvaničnici Južne Koreje i SAD, koji su isprva bili napeti zbog mogućnosti da se Severna Koreja destabilizuje, sada ocenjuju da prenos vlasti na Kim Džong Una protiče glatko, a na granicama je mirno.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 14:31
Jadni ljudi zatucani i ubiveni u pojam,ne znaju sta rade.onog debilastog naslednika treba skloniti odmah i ujediniti zemlju sa jugom da narod i deca vise ne gladuju,dosta im je bilo patnji
Subota 24.12.2011. 07:54
Kolektivna, nametnuta histerija nije dobra za živce. Kako li će im biti tek pod onom masom od naslednika?!
Ponedeljak 09.01.2012. 00:42
ovima ni dr. Dabić ne bi mogao pomoći...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online